Могуће повлачење украјинских војника из Бахмута :: Semberija INFO ::

 

Могуће повлачење украјинских војника из Бахмута


МОСКВА, КИЈЕВ - Украјина разматра могућност да се повуче из Бахмута, познатог и као Артјомовск, како би поштедила трупе и оружје уочи предвиђене контраофанзиве на другом мјесту, пише данас "Вашингтон пост", позивајући се на украјинску војску. Град Соледар поред Бахмута прешао је почетком седмице у руке руских снага. Руско Министарство одбране саопштило је да је преузимање отворило пут за опкољавање и одсијецање украјинских трупа у Бахмуту.

Зеленски: Руски ракетни напади прекинули испоруке струје у Кијеву и Харкову

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да су у данашњим руским ракетним нападима погођени објекти електро-енергетске инфраструктуре што је изазивало нове поремеćаје у снабдевању електричном енергијом, посебно у регионима Кијева и Харкова.

"Нажалост, данас је ракетама погођена електро-енергетска инфраструктура. Најтежа ситуација је у Харковској и Кијевској области", рекао је Зеленски у свом ноćном видео обраћању, преноси Ројтерс.

Зеленски је поручио да руски напади на цивилне циљеви могу бити заустављени само ако западни партнери Украјини испоруче неопходно наоружање. "Шта је потребно ? Потребно је оно оружје које се налази у магацинима наших партнера, а наши војници га чекају. Цео свет зна шта и како може да заустави оне који сеју смрт. Захваљујем свима који нам у томе помажу", рекао је Зеленски.

Москалкова: Кијев да престане да примјењује тортуру над заробљеницима

Руски комесар за људска права Татјана Москалкова позвала је украјинског колегу, УН и Међународни комитет Црвеног крста /МКЦК/ да захтијевају да Украјина престане да примјењује тортуру против затвореника.
"Позивам комесара украјинског парламента за људска права, Комитет УН против тортуре, Европски комитет за спречавање тортуре, високог комесара УН за људска права и МКЦК да захтијевају да украјинска страна одмах поступи у складу са Женевском конвенцијом из 1949. године, која забрањује мучење, насиље и дјела која понижавају људско достојанство", написала је Москалкова на "Телеграму".

Она је навела да су породице заробљених руских војника добили снимке који показују насиље над заробљеницима и пријетње да ће бити убијени ако људи иза камере не добију откуп.

Москалкова је рекла да припрема апел шефу руског Истражног комитета Александру Бастрикину у вези са овим случајевима и изразила наду да ће заробљени војници бити ослобођени.

Галушенко: Након руских ракетирања долазе тешки дани за Украјину

Министар енергетике Украјине Герман Галушченко изјавио је данас да Украјину чекају тешки дани у сфери енергетике због најновијих руских ракетних удара који су извршени на критичну електро-енергетску инфраструктуру у неколико региона.

Русија је данас извршила масовне ракетне ударе широм Украјине, потврђено је у извештају Ројтерса. "Због ракетних напада извршених на веćину украјинских региона, уводе се ванредна искључења струје. Наредних дана ćе бити тешко", написао је Галушченко на свом Фејсбук профилу.

Калин: Кијев не може да исцрпи руске снаге уз помоћ Запада

Украјина неће моћи да "исцрпи" Русију и поред помоћи коју добија од западних земаља, рекао је данас портпарол турског предсједника Ибрахим Калин.
"Према нашим процјенама, Украјина неће моћи да исцрпи руске оружане снаге том помоћи коју добија", рекао је Калин у разговору са страним новинарима.

Он је додао да украјинске војне јединице "нису довољно добро опремљене и обучене да потисну руске снаге на предратне границе".

Калин каже да они могу да се боре и да свако има право да брани своју земљу, али да тиме неће добити оно што траже.

"Морамо да идемо кроз дипломатију, дијалог или преговоре, за које се надамо да ће донијети исход прихватљив за обје стране", рекао је Калин.

Украјина упозорава становништво на наставак руских ракетних напада

Гувернер украјинске Черкаске области упозорио је данас да би Русија током дана могла да изведе снажан ракетни напад.

Он је позвао становнике ове области да се упуте у склоништа наконг оглашавања сирена за ваздушну опасност, преноси Ројтерс.

Гувернер Николајевске области Виталиј Ким изјавио је да је 17 руских бомбардера Тупољев полетјело из ваздушних база.

Министар Клеверли на руској листи санкционисаних

Русија је додала британског министра спољних послова Џејмса Клеверлија на листу санкционисаних у вези са антируским курсом британске Владе, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

-Због прогресивног антируског курса британске Владе, у јануару ове године одлучено је да се на стоп листу Русије додатно укључи један број њених чланова, представници агенција за спровођење закона и новинара. То укључује посебно британског министра спољних послова Џејмса Клеверлија - рекла је Захарова.

Санкције су уведене и против Мајкла Гоува, државног секретара за стамбена питања и заједнице, Надима Захавија, британског министра без портфеља и Патрика Сандерса, начелник Генералштаба оружаних снага Уједињеног Краљевства.

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да је Москва на листу санкција додала 36 представника британске владе, агенција за спровођење закона, као и новинаре.

Украјина: Кијевска област нападнута балистичким ракетама са сјевера

Кијевска област данас је нападнута ракетама са севера које су се кретале балистичком путањом, саопштио је данас портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат за украјински Канал 24.

Коментаришући јутарњи ракетни напад на Кијевску област, Игнат је изјавио да се тачан тип ракете још утврђује, али да је највероватније летјела балистичком путањом са сјевера, преноси украјинска агенција Интерфакс.       

-Такође, ракете С-300 се користе дуж балистичке путање, које су данас погодиле, посебно у Харкову, објекте критичне инфраструктуре - навео је Игнат.

Он је казао да украјинска ПВО још није способна да открије и уништи балистичке пројектиле.

Балистичке ракете, за разлику од крстарећих, навођене су  само током иницијалне фазе лета, а касније њиховом путањом управљају закони балистике.

Балистичке ракете које лете изнад атмосфере имају далеко већи домет него крстареће ракете исте величине.

Њихова терминална брзина је већа од 5.000 м/с, па је  балистичке ракете знатно теже пресретнути него крстареће ракете због много краћег расположивог времена.

Дикарло:Нема назнака краја рату, војна логика преовлађује

Подсекретар УН-а за политичка и мировна питања Розмари Дикарло, саопштила је у Савјету безбједности да „нема назнака крају сукобима” у Украјини и да у овом тренутку преовлађује „војна логика, са врло мало, ако га уопште има, простора за дијалог”, преноси Гардијан.

Током састанка Сајвета безбједности Дикарло је навела да је Високи комесар УН за људска права потврдио 18.096 цивилних жртава од почетка руског напада на Украјину 24. фебруара 2022, али да су стварне бројке вјероватно знатно веће. Америчка амбасадорка при свјетској организацији Линда Томас-Гринфилд, изјавила је на састанку да је од августа „Иран пребацио на стотине беспилотних летјелица у Русију, кршећи резолуцију 2231 Савјета безбједности УН”, док је „Сјеверна Кореја испоручила пјешадијске ракете и пројектиле Москви, које су намијењене паравојној формацији 'Вагнер', чиме су такође прекршене резолуције СБ УН о санкцијама”.

Замјеница украјинског министра спољних послова Емина Џапарова саопштила је на састанку да је „већина руских ракетних и беспилотних напада усмјерена на цивилну инфраструктуру, односно 62 одсто свих удара”, преноси британски лист. Она је позвала на увођење нових санкција у “секторима од посебног економског значаја за Русију”.

Небензја: Специјална операција се завршава остварењем циљева Москве преговорима или војним путем

Специјална војна операција у Украјини може бити завршен атек када циљеви Москве буду постигнути преговорима или војним путем, изавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, преноси ТАСС.

-Могућност за окончање специјалне војне операције у Украјини појавицће се тек када Кијев престане да представља пријетњу Русији и да дискриминише Украјинце који говоре руски. Ако се овај резултат може постићи преговорима, спремни смо за такав сценарио. У супротном, наши задаци биће остварени војним средствима - рекао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН о Украјини.

Он је нагласио да „до сада ни кијевски режим ни његови западни спонзори нису извукли праве закључке из украјинске катастрофе".

Руски дипломата је навео да је „све могло да се заврши другачије за Украјину, да је Кијев примијенио споразуме из Минска који су потврђени резолуцијом Савјета безбједности УН“.                    

-Међутим, то никада није био план ни за украјинског предсједника Володимира Зеленског, његове претходнике, а ни за Француску и Њемачку као гаранте Минска, по сазнањима од канцеларке Меркел и председника Оланда - казао је Небензја.

Он је казао да је, према сазнањима Москве, процес из Минска служио само као "димна завјеса иза које је запад тајно наоружавао Украјину да би је окренули против Русије", наводи ТАСС.

Експлозије у Кијеву, пожар на инфраструктурном објекту

У Кијеву су рано јутрос одјекнуле експлозије, а на једном од критичних инфраструктурних објеката у Кијевској области избио је пожар.

Према прелиминарним информацијама, нема повриеђених, саопштио је начелник Кијевске обласне војне управе Олексиј Кулеба, преноси Униан.

Локални званичници: Руске снаге ракетирале Харков

У Харкову је јутрос одјекнула серија експлозија, а градоначелник Игор Терехов саопштио је да су „руске снаге гађале индустријску зону са четири ракете С-300“.

Терехов је навео да је на мети била инфраструктура и да се прецизирају информације о повријеђенима и штети, преноси Униан.

Начелник Харковске обласне војне управе Олег Синегубов такође је потврдио да су руске снаге гађале Харков.

Локални медији преносе да се послије екплозија види стуб црног густог дима.

Корисници Телеграма написали су на тој мрежи да су одмах након експлозија у граду почели проблеми са струјом и да је метро престао да ради.

У више области Украјине јутрос је објављена ваздушна опасност.

Зеленски: Тешка битка за Донбас се наставља

Тешка битка за Донбас се наставља, изјавио је предсједник Украјине Володимир Зеленски, преноси Интерфакс.

-Битка за Бахмут и Соледар, за Кремину, за друге градове и села на истоку државе се наставља. Иако је непријатељ концентрисао највецће снаге у овом правцу, наши војници – Оружане снаге Украјине, све снаге одбране и безбједности – штите државу - рекао је Зеленски у видео обраћању.

Он је захвалио „сваком војнику, воднику и старјешини бригаде и других јединица војске који храбро и непоколебљиво извршавају постављене задатке“.

-Хвала борцима јединице „Кракен“ на одлучним акцијама за уништавање непријатеља у рејону Соледара. Хвала војницима Међународне легије Главне обавјештајне службе Министарства одбране и јединици „Шаман“, који храбро бране Бахмут - поручио је Зеленски.

Према његовим ријечима, у Русији се „већ свађају међу собом коме да припишу неку врсту тактичког напредовања“.

-Ово је јасан знак неуспеха за непријатеља и још један подстицај свима нама да извршимо већи притисак на окупаторе и нанесемо велике губитке непријатељу - истакао је Зеленски.

Украјински предсједник је посебно поменуо и запослене у Спољној обавјештајној служби Украјине.

-Они који раде обично су потпуно непримијећени и о њима се мало прича. Али они заиста доносе веома тешке одлуке за Украјину, за наше браниоце - рекао је Зеленски.

Он је захвалио цјелокупном особљу Службе безбједности Украјине, чији су резултати у борби, како је оцијенио, посебно против колаборациониста и саботера, видљиви.

Небензија: Украјина постала приватна компанија у власништву НАТО

Руски стални представник при Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је на састанку Савјета безбједности УН да је Украјина постала приватна војна компанија у власништву НАТО, која из Брисела добија новац, оружје и упутства гдје да пуца.

-Упркос чињеницама и здравом разуму, кијевски режим је створио илузију да може да побиједи Русију на бојном пољу уз растуцћу директну војну помоцћ НАТО-а -рекао Небензија, преноси ТАСС.

Додао је да је таква политика од Украјину претворила у де факто приватну војну компанију НАТО.

Небензија је нагласио да је Нацрт резолуције кијевске владе о мировном плану потпуно одвојен реалности.

-Они долазе са свим врстама екстравагантних идеја, укључујући мировни план од 10 тачака који нема никакве везе са стварношћу - рекао Небензија.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски представио је новембра прошле године у видео обраћању свјетским лидерима, који су се окупили на самиту Г20 у Индонезији, мировни план Украјине у 10 тачака који су руски званичници у више наврата оцијенили као "нереалан".

Зеленски: Разговарао сам с Рамом о дипломатским односима и рату у Украјини

Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да је у петак разговарао телефоном са премијером Албаније Едијем Рамом о дипломатским односима двије земље, отварању Амбасаде Албаније у Кијеву, као и о рату у Украјини и повећању безбједносне помоћи тој земљи.

Зеленски је на „Твитеру“ навео да му је Рама честитао 30-ту годишњицу успостављања дипломатских односа двије земље и указао на предстојеће отварање албанске амбасаде у Кијеву.

-Разговарали смо о ситуацији на фронту, значају повећања безбједносне помоћи и подршци нашој формули мира - навео је Зеленски.

Експлозије у Кијеву, Пављук тврди да нису повезане са војним операцијама

Замјеник команданта копнене војске Оружаних снага Украјине Олександар Пављук изјавио је да експлозије које су се чуле у Кијеву нису повезане са војним операцијама.

Пављук тврди да експлозије које су се чуле у Кијеву и Кијевској области „руски ботови користе за изазивање панике и шире поруке да је то наводно почетак офанзиве са сјевера, односно из Бјелорусије“, преноси Униан.                   

Пављук је рекао да још нема офанзивних дејстава руских снага са сјевера и истакао да експлозије нису повезане са било каквим војним дејствима.

-Да је постојала пријетња чули бисте сигнал за узбуну - рекао је Пављук.

Додао је да ће узроци експлозија бити саопштени накнадно.

Униан наводи да прије и послије експлозија у Кијеву није објављена ваздушна узбуна.

 Карча: Одлука ИАЕА стигла касно, елементи за производњу прљаве бомбе уклоњени

Савјетник директора руске компаније „Росенергоатом“ Ренат Карча рекао је данас да је одлука директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија да пошаље стручњаке у украјинске нуклеарне електране прекасна, јер постоји основана сумња да се елементи потребни за производњу "прљаве бомбе" већ уклоњени.

-Потенцијал Украјине данас омогућава не само да се направи прљава бомба, већ и да се направи атомска бомба, иако примитивна и инфериорна у односу на данашње стандарде. Они то могу. Логика сугерише да је ИАЕА забринута због такве могућности, мада сумњам. Ако су такви фисиони материјали узети из ових постројења, то се вецћ догодило - рекао је Карча, коментаришући одлуку ИАЕА да пошаље своје посматраче у украјинске нуклеарне електране.

Гроси: 12-13 стручњака ИАЕА биће у сваком тренутку у украјинским нуклеаркама

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси саопштио је с да та организација планира да у сваком тренутку има 11-12  стручњака ангажованих у украјинским нуклеарним објектима.

-Ускоро ће ИАЕА бити стално присутна у свим нуклеарним постројењима Украјине, укључујући и Чернобиљ. Наши стручњаци за нуклеарну безбједност ће пратити ситуацију у електранама, процијенити њихову опрему и друге потребе, пружати техничку подршку и савјете и извјештавати о својим налазима у сједиште ИАЕА - рекао је Гроси, преноси ТАСС.

Гроси рекао и да његове консултације са Русијом и Украјином о успостављању безбједносне зоне око Запорошке нуклеарне електране ЗНПП напредују, али не тако брзо колико би требало.

-Остајем одлучан да што прије остваримо, преко потребну заштитну зону око нуклеарне електране Запорожје. Моје консултације са Украјином и Русијом напредују, иако не тако брзо колико би требало. Остаје да се надам да ћемо моћи да се договоримо и ускоро имплементирамо зону - рекао је Гроси.


Агенције / Глас Српске