САД вјерују да ће преко Београда моћи да утичу на БиХ :: Semberija INFO ::

 

САД вјерују да ће преко Београда моћи да утичу на БиХ


- Током балканске турнеје једног од највише рангираних америчких званичника у Стејт департменту Дерека Шолеа, савјетника, односно конзула у тој институцији у рангу подсекретара, Босна и Херцеговина није била тема разговора, чиме се потврдило да ће САД на неко вријеме охладити своје односе према БиХ.

Наиме, као што смо већ писали, САД су очекивале да ће у БиХ бити брже формиране власти и да ће се покренути реформе, али до тога није дошло, због чега је Шоле отказао дио посјете који је предвиђао састанке с највишим бх. званичницима.

Фокус Шолеове посјете Балкану били су односи Београда и Приштине, што је јуче потврдио и Александар Вучић, предсједник Србије. Он је рекао да су имплементација Бриселског споразума и обавеза Албанаца да формирају заједницу српских општина на сјеверу Косова биле главна тема састанка, али и да се разговарало о регионалној сарадњи. Вучић је, међутим, у једној реченици поменуо да је Шолеа занимало и каква су очекивања Срба кад је у питању регион, те да је промјена у односу на раније сусрете жеља да се саслуша и српска страна у региону.

"Не желим народу да дајем лажну наду, али оно што јесте добра ствар, и ту морам да захвалим амбасадору Кристоферу Хилу, да су желели да чују шта Србија мисли и каква су очекивања српског народа. Причали смо и о правима српског народа", рекао је Вучић и поново додао да је поносан што је његов син Данило Вучић био присутан на прослави Дана Републике Српске у Источном Сарајеву.

Поједини аналитичари у Србији који су у петак коментарисали поруке Вашингтона Београду сматрају да САД не одустају од захтјева да Србија призна независност Косова, али да се осјети одређено попуштање и разумијевање кад је у питању неувођење санкција Русији.

Зоран Миловановић, некадашњи дипломата, за "Независне" је рекао да је Украјина све промијенила и да Вашингтон сада Србији и региону приступа на више прагматичан начин.

"Када су видели да им је Србија важнија од Приштине, одлучили су да приступе проблему на један прагматичнији начин иако они наравно не мењају свој крајњи циљ. Украјина је подигла улог региона па је због тога заокружење овог региона у западну сферу утицаја за њих постао приоритет. Они желе да пре расплета Украјине питање западног Балкана буде решено, а не да ово буде део неког ширег пакета јер они желе да елиминишу руски утицај овде", сматра он.

На питање како он види чињеницу да је Шоле заобишао БиХ, Миловановић истиче да се приликом посјета овако високог ранга ништа не препушта случају, али и да је дијалог Београда и Приштине ипак приоритет.

"Очигледно је да је амерички интерес да се обнови дијалог Београда и Приштине и да се решава косовско питање. Вероватно Американци полазе од тога, ако би то решили, да би онда лакше могли да утичу и на расплет у БиХ. Избори у БиХ су показали какво је расположење кад је реч у РС, а давањем кандидатуре БиХ они су у суштини потврдили постизборни политички процес", сматра он. Додао је да Американци вјерују да ће, ако успију да се споразумију са Србијом о регионалној политици, лакше моћи да утичу на тенденције које им не одговарају у РС и БиХ.

Према његовом мишљењу, чињеница да Србија не пристаје да призна Косово и динамика која се тим ствара у односима САД са Србијом спречава пут ка централизацији БиХ, што је, како је истакао, раније био сталан циљ америчке политике у БиХ.

(Независне)