Бањалучки аеродром повећава број летова за двије дестинације :: Semberija INFO ::

 

Бањалучки аеродром повећава број летова за двије дестинације


- Бањалучки аеродром закључио је 2022. годину са рекордним бројем путника – 343.009 путовало је из Бањалуке. У 2023. планирају се нове дестинације, али и проширење постојећих. План је до краја године достићи цифру од пола милиона путника.

Обићи занимљиве дестинације за мало новца – идеал је сваког путника. Софиа Миљатовић из Бањалуке каже да нема већег задовољства него "упецати" повољне карте и отпутовати мимо сваког плана.

Оно што је најзанимљивије и можда највећи гушт, то су те јефтине карте. Некад чак непланирано испадне неко путовање. Али кад ми изађе нека реклама или понуда, видим да је јефтина карта, онда не могу да одолим - каже Софиа. Захваљујући летовима из Бањалуке, каже, много чешће се виђа са родбином у Европи.

"Прије је то било од љета до љета, од празника до празника, а сад могу да скокнем на викенд до њих", додаје она.

Овакав начин повезивања са дијаспором један је од разлога због којег бањалучки аеродром биљежи рекордне резултате у прошлој години.

У 2022. превезено је 343.009 путника.

Милан Рачић, директор "Аеродрома Републике Српске" каже да су задовољни, али планирају и више.
"Циљ за наредни период, ближи или даљи, је 500.000 путника", истиче Рачић.

Није, каже, ријеч о нереалном циљу, јер су љетни летови са појединим авио-компанијама већ договорени и то у већем обиму него раније.

"Линија за Меминген већ од марта неће ићи више два пута, него шест пута седмично, сваким даном сем суботе. За Беч имамо повећање потражње, тако да ће у љетном реду летења умјесто два пута, ићи ће три пута седмично - додаје Рачић.

Уз ове, и даље су активне линије за Стокхолм, Брисел, Гетеборг, Београд, Малме, Хамбург, Нирмберг, Базел, Дортмунд, Берлин. Милано је активан до марта, а онда уговор за тај лет иде на паузу с идејом да касније поново буде доступан.

Летови из нашег дворишта, слажу се туристички радници, повезали су нас са свијетом, а све је већи број путника који љетовање планирају у складу са доступним директним летовима, без пресједања.

Љето поново доноси и летове који Бањалуку повезују са Црном Гором, Египтом, Грчком и Турском. Тренутно се преговара за још неке дестинације, али у “Аеродромима Српске” не желе о детаљима прије времена. Наводе само да раст од 30 одсто не планирају тек тако.
 
(РТРС)