Министар енергетике и рударства Петар Ђокић у Угљевику :: Semberija INFO ::

 

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић у Угљевику


Уговорене и планиране инвестиције у енергетици веће од три милијарде КМ

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић посјетио је данас Рудник и ТЕ “Угљевик” и том приликом разговарао је са новим директором овог електроенергетског предузећа Диком Цвјетиновићем, након чега је посјетио Површински коп “Богутово село”, гдје је присуствовао пуштању у рад нове рударске механизације.

Министар Ђокић је изјавио да је ово значајан дан за РиТЕ “Угљевик”, јер ће нови багер допринијети континуираној производњи угља на Руднику Угљевик.



“За Владу РС и Министарство енергетике и рударства од посебне важности је да имамо безбједан и нормалан рад свих производних објеката, рудника и термоелектрана. У овим објектима производи се базна енергија којом се снабдијева тржиште Републике Српске, а вишкови се извозе. Желим да пружим подршку новом директору РиТЕ “Угљевик”. Резултате пословања ћемо знати након израде завршног рачуна. У прошлој години Термоелектрана је имала 24 непланска искакања из система, прије свега, због техничких разлога, јер у априлу није обављен ремонт, већ је помјерен за септембар. У том периоду “Електропривреда РС” је била принуђена да набавља замјенску енергију. Утрошили смо око 100 милиона КМ због набавке замјенске енергије, најдиректније око 73 милиона КМ. Због тога је изузетно важно да све планирамо на вријеме и у складу са одобреним плановима пословања. Надам се да ће ова година бити у том смислу пуно боља.



Пратићемо ситуацију на терену и инсистираћемо на одговорности приликом извршавања зацртаних послова. РиТЕ “Угљевик”, као и РиТЕ “Гацко”, као стари објекти, сваке године захтијевају пуно новца за текуће и инвестиционо одржавање. Због тога инсистирамо на рационалности у пословању и на уштедама. Апелујем на одговорнсот свих запослених и менаџмента. Ми у 2023. години планирамо да наставимо инвестиционе активности и изградњу нових енергетских објеката. Тренутно имамо 2,3 милијарде КМ уговорених и планираних инвестиција које могу бити остварене у наредних пет година. У току су припреме за додјелу концесије и закључење уговора за још око милијарду КМ нових инвестиција. То ће бити нови велики искорак за Републику Српску. У питању су огромне инвестиције и “Електропривреда РС” је тренутно највећи носилац инвестиционих  активности у изградњи нових енергетских објеката, хидроцентрала, соларних електрана и вјетроелектрана. Кроз сектор енергетике РС ће бити највеће инвестиционо подручје у региону Балкана”, изјавио је министар Ђокић.

Дико  Цвјетиновић, нови генерални директор РиТЕ “Угљевик” изјавио је да је и претходна Управа интензивно радила на набавци нове механизације, што је било неопходно за остварење зацртаних планова производње.



“За нас је изузетно важно да обезбиједимо довољно угља, како бисмо остварили несметан рад Термоелектране “Угљевик”. Нова механизација ће нам у том смислу добро доћи. Наставићемо нова улагања, да бисмо обезбиједили стабилан рад РиТЕ “Угљевик”, истакао је Дико Цвјетиновић.

Раде Косановић, руководилац Рудника Угљевик изјавио је да је данас пуштен у рад нови багер кашикар, вриједан седам милиона КМ, без ПДВ-а.
“Запремина кашике је шеснаест метара кубних и овај багер је тежак 275 тона. У наредном периоду овај багер ћемо користити приликом откривања угља на површинском копу “Угљевик исток 1”, јер је повећан коефицијент откривке на том лежишту угља. Оваква опрема пуно ће значити, јер доноси сигурност у раду Рудника и ТЕ “Угљевик”, као и сигурност приликом обезбјеђивања угља за производњу електричне енергије. У наредном периоду очекујемо долазак дампера и нове пратеће рударске опреме”, изјавио је Косановић.



Драгиша Видаковић, извршни директор за производњу угља и развој Рудника изјавио је да је ријеч о наставку инвестиционог циклуса на Руднику.
 “Захваљујемо Влади РС и “Електропривреди РС”, јер схватају важност производње угља и важност угља као енергента у тренутној енергетској кризи која је задесила Европу и свијет. У наредном периоду настављамо улагања у механизацију, јер ћемо на тај начин остварити планирану производњу угља за потребе Термоелектране. Остварили смо план производње за прошлу годину. Додатна механизација ће помоћи у достизању планиране производње откривке на Руднику. Ми ускоро затварамо површински коп “Богутово село” и улазимо на нови коп “Угљевик исток 1”. Имаћемо значајно већи коефицијент откривке, те нам је неопходно и више механизације. Током године покренућемо набавку још једног оваквог багера, у току је и поступак набавке четири дампера, односно укупно осам дампера, чиме ћемо остварити континуитет улагања у рударску опрему”, изјавио је Видаковић, истакавши да је површински коп “Богутово село” био у експлоатацији око четрдесетак година.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић