Руске снаге напредују у правцу Артјомовска; Русија сазива сjедницу СБ УН о Украјини :: Semberija INFO ::

 

Руске снаге напредују у правцу Артјомовска; Русија сазива сjедницу СБ УН о Украјини


МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 323. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу именовао је генерала Валерија Герасимова за команданта операције. Стално представништво Русије у УН сазвало је сједницу Савјета безбједности о Украјини за 17. јануар.

Руске трупе озбиљно су напредовале у области Артјомовск, рекао је Игор Кимаковски, савјетник вршиоца дужности лидера ДНР јутјуб каналу "Соловјов лајв".

„Артиљерија потискује непријатељске снаге, у неким дијеловима фронта не могу ни да изађу из ровова. То се сада манифестује на Доњецком правцу, број напада на град је смањен. То указује да наше трупе почињу да буду ефикасније. Према томе, имамо одређене помаке у правцу Авдејевке, имамо озбиљан напредак у подручју Артјомовска", рекао је он.

Предсједник Пољске Анжеј Дуда дочекан је аплаузом у Лавову.

Екстремисти запалили цркву у селу Овадно, Волињска област Украјине, јер је храм одбио да пређе под јурисдикцију неканонске Православне цркве Украјине.

Украјинске снаге су гранатирале Макејевку, предграђе Доњецка, вишецјевним системима, саопштиле су власти ДНР.

Стална мисија Русије при УН сазвала је седницу Савјета безбједности УН о Украјини за 17. јануар. Није наведена тема сједнице.

Замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански саопштио је да Русија за 20. јануар сазива неформални састанак Савјета безбједности УН по „формули Арија" на тему децембарског гранатирања Донбаса од стране Оружаних снага Украјине.

„Биће занимљивих говорника и чињеница – као што знате, на таквим састанцима, за разлику од формалних састанака Савјета безбједности, можемо да прикажемо видео и фото материјале", нагласио је он.


Глас Српске / Агенције