Синдикат нациљао три износа за минималац :: Semberija INFO ::

 

Синдикат нациљао три износа за минималац


БАЊАЛУКА - Приједлог пословне заједнице да најнижа плата у Српској за ову годину буде 673 марке је понижавајући, јер према нашим анализама минимална плата треба да износи 760, односно 800 па и 1.044 марке.

Поручили су то из Савеза синдиката РС након што је само дан раније Унија удружења послодаваца РС изашла са приједлогом да најнижа плата у Српској у овој години треба да буде 673 марке.

- С обзиром на то да нисмо имали прилику да изнесемо аргументе на сједници Економско-социјалног савјета уважавајући и незаконито повећање најниже плате у мају 2022. године сматрамо да најнижа плата у 2023. години треба да буде 673 КМ. Односно износ од 590 марака, колико је износила најнижа плата за 2022. годину, треба увећати за проценат раста просјечне плате за 11 мјесеци 2022. године, а то је 14 одсто - саопштили су из пословне заједнице и поручили да непримјерено водити социјалног дијалога у медијима о економским и социјалним темама.

Са друге адресе, из Савеза синдиката поручују да је нереалан приједлог пословне заједнице, јер нуде раст најниже плате од 3,6 одсто или 23 марке у односу на минималац који се исплаћује од маја прошле године године. Наводе и да пословна заједница у свом саопштењу тврди да је најнижа плата 590 марака, иако је она од маја увећана за 60 марака.

- За одређивање најниже плате треба користити стопу инфлације која износи 17 одсто. Ако узмемо тај параметар онда најнижа плата треба бити повећана са 650 на најмање 760 марака. Затим, ако имамо у виду да су цијене животних намирница скочиле за више од 20 одсто, онда минимална плата не би требало да буде мање од 800 марака - рекао је “Гласу Српске” предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић.

Савез синдиката има и трећу варијанту према којој би најнижа плата у Српској требало да износи 1.044 марке, односно онај износ који четворочлана породица издваја за храну у синдикалној потрошачкој корпи.

- Мислимо да ће и овај пут Влада РС пресјећи. При томе морају водити рачуна о инфлацији, али и резултатима привреде који су у успону - закључио је Ружичић.

Огласио се и премијер Српске Радован Вишковић који је навео да ће Влада Српске донијети одлуку о висини најниже плате за ову годину прије него што буде исплаћена јануарска плата.

- Послодавци и синдикат треба да се договарају. Ја их нећу критиковати, него ћу подржати у томе. Влада је у функцији медијатора. Послодавци су направили корак напријед и предложивши да минимална плата буде 673 КМ - поручио је Вишковић.

Колективни уговори

Данко Ружичић наводи да су послодавци у ФБиХ потписали седам гранских колективних уговора са синдикатима из привреде и тиме одредили и најниже плате.

- Тако да тамо имамо и најниже плате у појединим гранама од 775 марака. Поред тога послодавци из Федерације заједно са Самосталним синдикатом траже од парламента ФБиХ да утврди најнижу плату од 1.000 марака - навео је Ружичић.


Глас Српске