Ана Брнабић: За Кипар важе резолуције УН, а за Србију не важе :: Semberija INFO ::

 

Ана Брнабић: За Кипар важе резолуције УН, а за Србију не важе


Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да се примењују дупли стандарди у међународним односима према територијалним споровима и навела пример Кипра и КиМ које је немачко Министарство спољних послова третира на различите начине.

„Немачко Министарство спољних послова је рекло да решење две Немачке није опција за Кипар, него је једино решење кроз УН и поштовање релевантних резолуција УН. Дакле, две државе није опција за Кипар, а када говоре о Србији то је ваљда једина опција и није опција поштовање резолуција УН. Али таква је реалност и ми морамо да радимо у тим оквирима, да очувамо Србију и председник Вучић ради на томе”, рекла је премијерка за ТВ Пинк.

Објаснила је да се мора радити на економском јачању Србије паралелно са заштитом националних интереса у политичкој сфери.

„Политички морате да штитите интересе нашег народа, укључујући КиМ, али с друге стране морате и даље да градите мостове са онима који кажу да за Кипар резолуција УН важи, а на Србију никако не сме да се примени”, приметила је премијерка Брнабић, пренео је Танјуг.

Ана Брнабић: Немам никаква очекивања од Шолеа, осим да се формира ЗСО

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да, пред посету саветника у Стејт департменту Дерека Шолеа Београду, нема ни добра ни лоша очекивања, већ само да САД испуне обећање о формирању Заједнице српских општина на КиМ.

„Немам никаква очекивања, ни добра ни лоша. Једино што је важно и што је на столу је обећање САД-а да ће се кренути са формирањем ЗСО и то би било добро, то би била имплементације Бриселског споразума”, рекла је премијерка за ТВ Пинк.

Она је нагласила како се не дешавају случајно бројни медијски написи и приче о председнику Александру Вучићу и његовом сину Данилу у овом тренутку.

„Не дешава се ово све случајно. Ти брутални напади на Александра Вучића преко његове породице и Данила се дешавају зато што су део кампање притисака на председника Вучића пред све предстојеће значајне посете и тешке разговоре и у томе не учествују само медији у Србији, него и у региону, а пре свега у Хрватској”, изјавила је Брнабићева, преноси Танјуг.

Додала је како донекле разуме зашто та кампања иде из Хрватске, јер је у време власти Александра Вучића почело да се говори о злочинима почињеним у НДХ.


Политика