Зеленски одузео држављанство четворици политичара :: Semberija INFO ::

 

Зеленски одузео држављанство четворици политичара


Фото - Танјуг / АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини - 322. дан. Шеф фрупе "Вагнер" тврди да борци те руске компаније контролишу Соледар. Са друге стране, Кијев саопштава да украјинске снаге одолевају константним нападима руских трупа које, како тврди, трпе велике губитке. Русија ће наставити да развија стратешке нуклеарне снаге, поручио руски министар одбране Сергеј Шојгу. Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок у Харкову обећала још оружја за украјинску војску.

Зеленски на додјели Златних глобуса: Украјина ће побиједити, неће бити свјетског рата

Украјински предсједник Володимир Зеленски захвалио је, на додјели Златних глобуса у Холивуду, у унапред снимљеној видео поруци, свима који подржавају Украјину након што га је представио глумац Шон Пен.

Зеленски је синоћ у поруци истакао да је сада 2023. и да рат у Украјини још није завршен, али је истакао да и даље вјерује да ćе Украјина изаćи као побједник.

Украјински предсједник је рекао да треćег свјетског рата неćе бити јер ће Украјина зауставити руску агресију.

"Још су битке и сузе пред нама.", рекао је Зеленски.

Непосредно након што је почео рат прошле године, Зеленски је упутио  молбу јавности за подршку Украјини на додјели Греми награда.

Порука Зеленског на овогодишњој додјели Златних глобуса подсјеćа на прву церемонију додјеле тих награда која је одржана у јануару 1944. током Другог свјетског рата, указује Вол стрит џурнал.

Зеленски, бивши комичар, појавио се на додјели Глобуса да би прикупио подршку за Украјину у рату против Русије.

Пушилин: Руси ће ускоро заузети Маринку

Руска војска ускоро ће заузети град Маринка код Доњецка, који је под контролом украјинске војске, пошто се води оштра борба на периферији града, изјавио је вршилац дужности гувернера Доњецке Народне Републике /ДНР/ Денис Пушилин.

"Насеље је већ скоро под нашом контролом. Међутим, непријатељ је успио да стекне предност у насељеном дијелу, у неколико зграда на периферији. То утиче на услове ослобађања овог насеља", рекао је Пушилин за руску државну телевизију "Русија један".

Говорећи о недавном напредовању руске војске, Пушилин је истакао да заузимање Соледара отвара пут ка десантној основици Словјанска и Краматорска, што може бити прекретница у преузимању контроле над цијелом територијом ДНР.

Он је додао да ће прва линија украјинске војске бити разбијена након пада Соледара, Бахмута и Сиверска.

Русија је започела специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара.

Јанушевич: Херсонска област у уторак гранатирана 63 пута

Руске снаге су током протеклог дана 63 пута гранатирали територију Херсонске области, а пет особа је рањено, објавио јe  на Телеграму Јарослав Јанушевич, шеф Херсонске ОВА.

Напомиње се да је 24 пута гранатиран град Херсон и да су под ватром биле и стамбене четврти.

Омбудсман Турске: Очекујемо отварање хуманитарног коридора

Турска очекује да ће кроз њено посредовање између Русије и Украјине бити могуће отворити хуманитарни коридор за помоћ дjеци, женама и рањеницима погођеним сукобом у Украјини, саопштио је турски омбудсман Шереф Малкоч.

"Послijе ‘житног коридора' имамо намеру да отворимо коридор за спајање породица, жена, дjеце и рањеника", навео је Малкоч, преноси ТВ канал Хабер.

Малкоч се, каже, нада да ће састанак омбудсмана Турске, Русије и Украјине, који би, како је раније саопштено, требало да буде одржан у Анкари, довести до рjешења за поновно уједињење цивила.

Зеленски одузео украјинско држављанство четворици политичара

Предсjедник Володимир Зеленски одузео је украјинско држављанство четворици политичара, укључујући Виктора Медведчуку, који је прошле године пребачен у Русију у оквиру споразума о размjени затвореника.

"Одлучио сам да укинем држављанство за четири особе: Андрија Леонидовича Деркача, Тараса Романовича Козака, Рената Равелијовича Кузмина и Виктора Володимировича Медведчука. Ако представници народа изаберу да не служе народу Украјине, већ убицама које су дошле у Украјину, наше акције ће бити одговарајуће", рекао је Зеленски у ноћном видео обраћању.

Медведчук, којег Ројтерс описује као блиског савезника руског предсjедника Владимира Путина, предводио је забрањену проруску странку "Опозициона платформа - За живот" у Украјини и суочавао се са оптужбама за издају пре него што је пребачен у Москву у септембру 2022. године.

Козак и Кузмин су изабрани у украјинском парламенту као чланови партије Медведчука.

САД су увеле санкције Козаку, власнику три телевизијска канала, у јануару 2022. године због наводног ширења руских дезинформација, након што је Кијев тражио да буде ухапшен под оптужбама за издају.

Украјина је оптужила и Кузмина за велеиздају.

Деркач, украјински посланик који је такође под санкцијама Вашингтона, оптужен је у САД у децембру за прање новца и кршење санкција.

Био је оптужен да је помагао Русији да се наводно мijеша у предсjедничке изборе у САД 2020. године. 


Глас Српске / Агенције