БиХ све атрактивнија дестинација за туристе :: Semberija INFO ::

 

БиХ све атрактивнија дестинација за туристе


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО- Да је Босна и Херцеговина постала итекако атрактивна дестинација за туристе широм свијета потвђује чињеница да је само у новембру прошле године остварено више од 96.000 посјета што је 39,8 одсто више у односу на исти период 2021. године, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Највише посјета нам је долазило из Хрватске, а велики број туриста је пристизао и из Србије и Словеније, а посебно је занимљиво што су долазили и посјетиоци из Ирана који су се, према истим подацима најдуже и задржавали.
"Такође велики је број посјета забиљежен од стране туриста из Словеније, Турске, Њемачке, Црне Горе, САД-а, а и Италије, што заједно са Хрватском, Србијом и Словенијом чини 66,8 одсто укупних посјета", поручили су из Агенције за статистику БиХ.

Према истим подацима туристи, како домаћи, тако страни су у новембру прошле године ноћили више од 200.000 пута.
"Од укупног броја ноћења за новембар више је било страних туриста и то 59,1 одсто, док је домаћих било 40,9 одсто", подаци су ове Агенције.
Домаћи туристи су такође више посјећивали атрактивна бх. мјеста у новембру, и то у односу на исти период 2021. године, 17,6 одсто више.
"Страни туристи су ноћили у Босни и Херцеговини за 48 одсто више него у односу на исти период 2021. године", казали су из Агенције.
Њих је било из различитих даљих земаља, те поред држављана Ирана који су се у просјеку задржавали девет ноћења, туристи су пристизали и из Египта а њихово просјечно задржавање је било по шест ноћења.

"По дужини задржавања на трећем мјесту су туристи Финске који просјечно остали пет ноћења, потом иде Бразил са четири, а релативно дуго се задржавају туристи из Малте, Индије па чак и Јапана", подаци су Агенције.
Како је казао Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације Републике Српске, разлог све већих посјета туриста, нарочито страних су са једне стране добре цијене, а са друге стране низ занимљивих активности које им БиХ нуди. 

Према његовим ријечима, туризам Босне и Хереговине је нешто ново и за домаће и за стране туристе.
"Домаћи туристи су почели посјећивати атрактивне бх. дестинације, прво због понуде ваучера, након чега су наставили долазили и наредних сезона", казао је Лончаревић за "Независне новине".
Како додаје, најпосјећеније дестинације у Српској су бањски центри и бање које су веома занимљиве за посјетиоце.
Према броју посјета, како каже Лончаревић, предњаче Бањалука, у којој се у јеку сезоне једва могло пронаћи слободно мјесто, а поред ње, сваке године је веома атрактивно Требиње.

У новембру 2022. у оквиру дјелатности - Хотели и сличан смјештај туристима је било на располагању укупно 16.906 соба и апартмана што је за 6,5 одсто више у односу на новембар 2021, а према врсти смјештајног објекта највећи број ноћења остварен је у оквиру дјелатности Хотели и сличан смјештај са учешћем од 94,5 одсто.
У вези са смјештајем и ноћењем из Удружења туристичких агенција БиХ не вјерују овим бројкама јер, како каже, они су у реалности значајно веће.

"Начин на који се статистички подаци обрађују код нас је доста упитан, по ономе што видимо и знамо број посјета а и ноћења у БиХ је значајно већи од регистрованог", казали из Удружења за "Независне".
 

Независне новине