Послодавци Српске предлажу најнижу плату од 673 КМ :: Semberija INFO ::

 

Послодавци Српске предлажу најнижу плату од 673 КМ


БАЊАЛУКА – Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске сматра да најнижа плата у Републици Српској у 2023. години треба да буде 673 КМ.

У саопштењу за јавност, Унија послодаваца Републике Српске наводи да је у мају мјесецу најнижа плата повећана незаконито, те да најнижа плата у 2022. години од 590 КМ треба да буде увећана за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар 2022. године, односно за 14 посто. 
У Унији подсјећају да је раст најниже плате значајно већи од раста плата и раста потрошачких цијена наводећи да је у новембру 2021. године најнижа плата износила 520 КМ, а у новембру 2022. године 650 КМ, што је повећане од 25 посто.

"Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске констатује да процедура утврђивања висине најниже плате за текућу годину није испоштована у смислу њеног утврђивања у Економско-социјалном савјету Републике Српске у посљедњем кварталу претходне године и позива Владу да именује своје представнике у Економско-социјални савјет Републике Српске како би исти могао наставити са радом и испунајвати законом утврђене обавезе", наводи се у закључцима са сједнице Извршног одбора Уније послодаваца Републике Српске.

Закључцима, Унија послодаваца позива социјалне партнере да у законом предвиђеној процедури утврде износ најниже плате у 2023. години те наглашава, да с обзиром на дугогодишњи лош приступ у вођењу дијалога о најнижој плати, треба донијети Правилник о утврђивању најниже плате који ће утврдити методологију израчуна, истовремено позивајући Владу да "приступи изради и усвајању наведеног прописа".

У Унији сматрају да Српска има највећи номинални раст просјечне плате у Европи наводећи да тај раст од новембра 2021. до новембра 2022. године износи 17,6 посто. Како наводе, земље у Еуро зони биљеже мањи раст плата до пет посто у посматраном периоду, док Њемачка биљежи чак номинални пад плата од минус 1,5 посто.
"Већина земаља западног Балкана имају мање стопе опорезивања најаниже плате него Република Српска чиме се на адекватан начин штити животни стандард популације која зарађује најнижу плату. Нити једна држава окружења, осим Републике Српске нема додатке на најнижу плату у виду минулог рада, топлог оброка, превоза и других давања", наводе послодавци.

Примјера ради, опорезивање најниже плате по бруто принципу у Републици Српској износи 31 посто, у Србији 25,9 посто, Црној Гори 15,5 посто, Хрватској 20 посто, Словенији 29,01 посто, Сјеверној Македонији 23,25 посто итд...


Независне новине