Пчелари САД-у одобрили прву вакцину за пчеле :: Semberija INFO ::

 

Пчелари САД-у одобрили прву вакцину за пчеле


Пчелари у Сједињеним Америчким Државама ускоро ће моћи набавити вакцине које би могле спасити њихове кошнице од најразорније болести која данас пријети медоносним пчелама.

Лијек је осмислила биотехнолошка фирма Далан Енимал Хелт, а сврха му је заштита од америчке гњилоће легла (АФБ), обољења које узрокује бактерија Паенибациус ларве.
 
Вакцина се даје оралним путем, односно уноси у храну за пчеле радилице како би доспјело у матичну млијеч којом се храни матица. 
 
Бактерија напада ларве
 
Бактерија напада ларве медоносне пчеле. Једном када зарази кошницу, тешко је искоријенити. До сада је једино учинковито средство било паљење кошница, алата и пчела.
 
Све споре које не изгоре могу преживјети 70 или више година и заразити сљедећу колонију која им се нађе на путу. Нажалост, бактерија може надвладати цијелу кошницу за само три тједна те пчелари често немају довољно времена за правовремену реакцију, пише Сајнс Алерт.
 
Компанија Далан је 2022. спонзорирала контролирано испитивање сигурности и учинковитости вакцина против АФБ-а и добила одличне резултате. Не само да је лијек током тестирања заштитио радилице и матицу од угибања, него је дао и имунитет сљедећој генерацији због свог ефекта на јајнике матице.
 
Дозвола за употребу
 
Америчко министарство пољопривреде додијелиће двогодишњу увјетну лиценцу за Даланове вакцине, али постоји велика вјероватноћа да ће дозвола за употребу бити продужена. Компанија ће током сљедеће двије године пчеларима у САД-у дијелити ограничену количину вакцина. Након тога, ако све буде у реду, пчеларима би требао бити омогућен израван приступ лијеку.
 
Глобални пад популације медоносних пчела озбиљан је проблем у нашем модерном друштву. Само у САД-у се због интензивних пољопривредних метода, штетних пестицида, климатских промјена и других фактора од 1962. њихова популација смањила за 90 посто. Оваква ситуација не утјече само на екосистем, већ и угрожава трећину глобалног снабдијевања храном.
 
Недавно проучавање Свеучилишта Харвард је показало да неадекватно опрашивање смањује глобални принос воћа, поврћа и орашастих плодова за 3 до 5 посто. Због тога ће многи људи имати проблема с приступом здравијој прехрани. Дакле, вакцине које штите пчеле могле би на крају заштити и нас.

(РТС)