Њемачка се бори с несташицом: Нема више попуста на лијекове за дјецу :: Semberija INFO ::

 

Њемачка се бори с несташицом: Нема више попуста на лијекове за дјецу


Foto: Ilustracija
У Њемачкој већ дуже вријеме влада несташица неких врста лијекова, посебно оних за дјецу.

Сада министар здравства најављује да ће ти проблеми бити ријешени.

За почетак су предвиђене временски ограничене мјере.

Празне полице у апотекама на којима би требало да буду средства за снижавање повишене тјелесне температуре код дјеце. Очајни родитељи који одлазе у Холандију како би тамо купили лијекове за своју болесну дјецу…

Због несташице лијекова њемачки савезни министар здравља Карл Лаутербах нашао се на мети критика. Сада је предложио промјену правила за формирање цијена најважнијих лијекова за дјецу. Здравствена осигурања би у складу с тим требало да плаћају и до 50 одсто више од садашњег највећег прописаног износа.

"Ефекти те мјере брзо ће се осјетити", изјавио је министар – и изазвао помутњу.

Временски ограничено слободно формирање цијене

Наиме, удружење законских здравствених осигуравајућих кућа ГКВ одмах је објавило да не постоји јасан правни темељ за то да оне сносе повећане трошкове лијекова за дјецу. Највиши износи које осигураваоци плаћају за поједине лијекове утврђују се у поступку прописаном Законом о социјалној њези који не може само тако да се заобиђе, саопштили су из ГКВ.

Но, ипак се назире некакаво рјешење. Према информацијама јавног сервиса АРД, од фебруара ове године на три мјесеца би требало да буде укинуто ограничење цијене лијекова за дјецу који садрже ибупрофен и парацетамол, као и за антибиотике у облику чепића или сирупа.

Подстицај за повећање производње?

"Тиме стварамо претпоставке да се краткорочно дјелује против даљег заоштравања напете ситуације у снабдијевању лековима за дјецу", наводи ГКВ. То правило ће се примијенити тек од фебруара како би апотеке имале довољно времена да се организују.

Укидање ограничавања цијена односи се на укупно 180 лијекова за дјецу, међу којима су сирупи са ибупрофеном, чепићи с парацетамолом и антибиотици. За фармацеутске компаније то би могао да буде подстицај за повећање испорука, а купци би могли да буду ослобођени плаћања партиципације која представља разлику између износа који сноси здравствено осигурање и стварне цијене лијека.

Ипак, та мјера није и трајно рјешење. Омогућавање веће зараде за фармацеутску индустрију није одрживо, упозорава ГКВ и појашњава да је сврха у ствари да се произвођачима да вријеме за рјешавање постојећих проблема у производњи и испоруци. Тај поступак је усклађен са Савезним министарством здравља, саопштили су њемачке куће за здравствено осигурање, али су истовремено и истакле да од политике очекују законска рјешења како би се ријешио проблем испоруке у снабдијевању лијековима.

Убудуће нема попуста на лијекове за дјецу

Поред краткорочних ограничених мјера за лијекове за дјецу, план надлежног министра Лаутербаха предвиђа и смањење притиска на цијене лијекова за које је истекла заштита патента. Јер, здравствена осигурања су до сада за многе лијекове договарала попусте с најповољнијим понуђачем. Како би се спријечили проблеми у снабдијевању, убудуће више не би било давања попуста на лијекове за дјецу.

Код лијекова за одрасле за које је истекла заштита патента, рецимо за антибиотике и средства за лијечење рака, предвиђено је јачање производње на подручју Европске уније. Зато убудуће за такве лијекове више не би морала да буде прихваћена најјефтинија понуда. Умјесто тога, код важних лијекова би, поред понуде понуђача изван ЕУ, у обзир требало да буде узета и понуда најповољнијег произвођача из неке од чланица Уније.

Наравно, све су то за сада само планови. Да би се они и спровели, њемачко Савезно министарство здравља мора и да предложи одговарајуће законе

(Глас Српске)