Младићу у исто вријеме пресадили срце и јетру :: Semberija INFO ::

 

Младићу у исто вријеме пресадили срце и јетру


Ријеч је о првој таквој операцији у Хрватској; да је у исто вријеме, истој особи, трансплантовано и срце и јетра. Органи су стигли од истог донатора, у задњи час. На Ребру је толико трансплантација, да недостаје крви за трансфузију.

Прошле је седмице на Ребру направљена прва у Хрватској комбинована трансплантација јетре и срца истовремено, код истог пацијента, и с органима истог донатора. Пацијент је млада особа, чекало се више седмица на правог донатора и, како се неслужбено сазнаје, "уловио се задњи час". Без ове операције пацијент би, кажу, тешко преживио.Операцију је добро поднио, и опоравља се. 

Органи стигли у задњи час

У КБЦ-у Загреб планирају организовати конференцију за новинаре на ову тему, гдје ће бити изнесени сви детаљи о овом, првом таквом трансплантационом захвату у Хрватској. Отприје се, и у другим болницама, раде комбиноване трансплантације, у 2021. су, према службеним подацима, изведене три комбиноване трансплантације јетра-бубрег и шест трансплантација бубрег-панкреас.

Али, досад није било трансплантације срце-јетра, што је велик успјех за Ребро, али и цијелу Хрватску. Како се сазнало од упућених љекара, таква се операција генерално у свијету мало, ријетко изводи. 

КБЦ Загреб обара све рекорде у броју трансплантација. Према неслужбеним информацијама из болнице, ових су, празничних дана, тамо у само 24 сата трансплантоване три јетре, од којих је једна и ова из комбиноване трансплантације.

Захвата је толико, да им чак понестаје крви за трансфузију, због чега Хрватски завод за трансфузијску медицину позива даваоце свих негативних крвних група те крвне групе 0+ да се одазову давању крви због смањених залиха.
Ово је прва таква операција

Преко празника је давања било мање, а на Ребру су и преко Божића и Нове године имали више трансплантационих захвата, па тако и овај комбиновани, да су пацијенту трансплантовали јетру и срце истовремено, преносе "24 сата". 

У прошлој је години на Ребру направљено чак стотину трансплантација. У само десет дана, од 2. до 11. децембра било их је чак девет. У захвате је укључено између 130 и 140 људи у болници. У свакој трансплантацији учествују експлантациони тим, медицинске сестре, инструментарке, и други. Од почетка програма трансплантације бубрега на Ребру је пресађено укупно 2.500 бубрега.

Лани их је трансплантовано 38, притом три код дјеце. Само КБЦ Загреб ради трансплантације органа код дјеце. Лани је трансплантација изведена и код два брата близанца - добила су, обојица, ново срце.

(Независне)