Камере натјерале возаче да аута региструју на вријеме :: Semberija INFO ::

 

Камере натјерале возаче да аута региструју на вријеме


Возачи аутомобила на улицама Српске су прошле године поступали савјесно и своја возила регистровали на вријеме, а према ријечима стручњака, разлог лежи у превентивном дјеловању постављања камера.

Да су грађани мање возили нерегистрована возила, потврђују и подаци Министарства унутрашањих послова, према којима је за 11 мјесеци 2022. године  на подручју Републике Српске санкционисано 19.478 возача због истека потврде о регистрацији до 30 дана, док је због истека потврде о регистрацији преко 30 дана санкционисано 3.766 возача. 

Наиме, када је ријеч у 2021. години, тада су санкционисана 21.502 возача због истека потврде о регистрацији до 30 дана, а због истека потврде о регистрацији преко 30 дана санкционисано је 6.465 возача.

Ови подаци показају да је мањи број санкционсаних возача, односно да је више савјесних возача него што је то било претходних година.

Милија Радовић, замјеник предсједника Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, рекао је за "Независне новине"  да су за мањи број прекршаја у овој години заслужне камере које врше идентификацију регистарске ознаке, односно које одмах провјеравају да ли је возило регистровано.

"Уградњом камера у већем броју локалних заједница у Српској многи  возачи који нису на вријеме продужили регистрацију возила, односно возили су по истеку регистрације дошли су у ситуацију да их камере аутоматски региструју", рекао је Радовић.

Према његовим ријечима, скоро све локалне заједнице у Српској имају овакве камере, што значи да не можете ни ући ни изаћи из града да се не изврши провјера регистрације.

"Добро је то што је смањен број нерегистрованих возила, јер свако такво возило је проблем у саобраћају, јер у случају саобраћајне незгоде се не може наплатити штета. Наравно, онај ко је спреман да вози нерегистровано возило, спреман је и на друге ризике", рекао је Радовић.

Како каже, Босна и Херцеговина је имала проблем са високим бројем нерегистрованих возила.
"Увођењем оваквих камера ситуација у Српској се побољшава, те се надам да ће се овакав тренд наставити и ове године", рекао је Радовић.

Када је ријеч о казнама, из МУП-а наводе да је за прекршај истека потврде о регистрацији до 30 дана за физичка лица прописана новчана казна у износу од 100 до 300 КМ и два казнена бода,  док је за прекршај истека потврде о регистрацији преко 30 дана за физичка лица прописана новчана казна у износу од 400 до 1.000  КМ, заштитна мјера забрана управљања моторним возилом у трајању од два до шест мјесеци и два казнена бода.

"За предузеће или друго правно лице прописана је новчана казна у износу од 500 до 5.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу и физичко лице које самостално обавља дјелатност новчана казна у износу од 100 до 300 КМ", наводе из МУП-а.

(Независне)