Ходом части и наступом Данице Црногорчевић Бањалука ће обиљежити Дан Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Ходом части и наступом Данице Црногорчевић Бањалука ће обиљежити Дан Републике Српске


Фото - Град Бањалука

БАЊАЛУКА-Дан Републике, 9. јануар, достојанствено ће бити прослављен у свим градовима и општинама а улицама Бањалуке проћи ће дефиле назван "Ход части".

Градоначелник Драшко Станивуковић каже да се све активности поводом Дана Републике спроводе у синхронизацији и по препорукама Владе Републике Српске.

- Од 12 часова креће "Ход части", окупљање свих породица погинулих бораца, свих удружења која имају највеће заслуге за борбу, опстанак и трајност наше Републике Српске који ће ходом части кроз центар нашег града носити фотографије својих најмилијих, који су дали животе за нашу Републику - рекао је Станивуковић.

Мајка погинулог борца одбрамбено-отаџбинског рата Зора Вуковић позвала је грађане да присуствују "Ходу части".

- Позивам овом приликом све мајке, све родитеље, сву браћу да изађу тај дан. Не морају бити од јутра са нама на литургији, али да дођу на тај наш "Ход части", да се придруже да ми своје не заборавимо. Ми знамо да њих нисмо заборавили, јер наши упокојени су пред Богом живи - навела је Вуковићева, преноси РТРС.

Програм прославе: 

У „Ходу части“  учествоваће и демобилисани борци, ратни-војни инвалиди, чланови  Удружења ампутираца –УДАС, те остала борачка удружења која дјелују на подручју града, као и бројни спортски колективи, културно-умјетничка друштва, те припадници Комуналне полиције, Градске цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице.

Културно-умјетнички програм почеће већ од 11.00 часова наступом Ансамбла „Свилен конац“ и СПД „Јединство“.

Учесници „Хода части“ ће у 12.00 часова кренути од Градске управе према Парку „Петар Кочић“ и кретаће се Улицом краља Петра I Карађорђевића.

Након тога је планиран културно-умјетнички програм и наступ Данице Црногорчевић на локацији између Парка „Петар Кочић“ и Трга Крајине.

Дочек патријарха и Света литургија

Свечаном програму претходиће служење Свете архијерејске литургије коју ће предводити Његова светост патријарх српски г. Порфирије у Храму Христа Спаситеља са почетком у 8.30 часова. Дочек патријарха планиран је у 8.00 часова.


Глас Српске