Сахрана бившег папе Бенедикта XVI биће скромна :: Semberija INFO ::

 

Сахрана бившег папе Бенедикта XVI биће скромна


ВАТИКАН - Вијест о смрти папе емеритуса Бенедикта XVI пренијета је без уобичајених папских процедура, саопштењем од двије реченице ватиканске прес-службе чиме се показало јасно и једном за свагда да је Бенедикт за Ватикан престао да буде папа прије једне деценије, пише данас АП.

Није било звона да се огласе са базилике Светог Петра, није било званичног протоколарног саопштења ватиканског монсињора вјерницима на Тргу.

Све што је пратило вијест о смрти бившег папе мање је подсјећало на протокол достојан врховног црквеног ауторитета, монарха или Христовог намјесника на Земљи, а више на процедуру предвиђену за одлазак пензионисаног бискупа упркос томе што ће Бенедикт бити сахрањен у црвеној одежди коју смију да носе само поглавари Римокатоличке цркве.

Његовом смрћу је отворено ново поглавље у историји Католичке цркве које је сам почео да исписује 2013. године, када је постао први папа у посљедњих 600 година који је поднио оставку.

Сада је на папи Фрањи да успостави нова правила за могућа повлачења са дужности будућих папа.

Након што је Бенедикт готово у ходу осмислио како да се повуче, није познато да ли ће папа Фрањо сада увести нове, званичне протоколе за регулисање положаја пензионисаног папе.

Бројна су питања пред Фрањом, међу њима и да ли ће се сада осјећати слободније да размисли о сопственој пензији или како да папа на положају обиљежи сахрану свог пензионисаног претходника.

Према прелиминарним информацијама које је објавио Ватикан, чини се да је Бенедиктова сахрана, која је заказана за четвртак на Тргу Светог Петра, осмишљена као скромна и у складу са његовим жељама да све буде “једноставно”, уз недвосмислену поруку да статус емеритуса не заслужује сахрану уз помпу која би пратила покоп папе који премине док је на положају.

Када је Јован Павле II умро 2005. године, предсједници, премијери и краљеви из више од 100 земаља присуствовали су сахрани којој је предсједавао нико други до кардинал Јозеф Рацингер, који ће постати папа Бенедикт XVI након избора одржаних само 10 дана касније.

За Бенедиктову сахрану, Ватикан је само позвао Италију и Њемачку да пошаљу званичне делегације, а страним амбасадама је савјетовано да сви други лидери који желе да присуствују то могу учинити, али само у својству “приватног лица”.

Бенедиктово тијело ће од понедјељка лежати у базилици Светог Петра, али тродневни рок за вјернике да одају почаст сугерише да се очекује ограничен одзив.

Након смрти Јована Павла, процијењено је да је око 2 милиона људи стајало у реду четири дана и ноћи да се коначно опрости од поглавара римокатолочке цркве, док су неки чак камповали на ватиканској калдрми.

Италијански безбједносни званичници процијењују да би око 60.000 људи могло да присуствује сахрани папе емеритуса Бенедикта.


Танјуг / Глас Српске