Мало шта ће се промјенити на граници БиХ и Хрватске :: Semberija INFO ::

 

Мало шта ће се промјенити на граници БиХ и Хрватске


Иако је Хрватска од данас у шенген зони, за грађане Босне и Херцеговине мало шта ће се промјенити кажу надлежни.

У Градишци на граничном прелазу мање је гужве него обично, али примјетни аутомобили са ознакама Швајцарске, Аустрије, Словеније, Њемачке, јер се дијаспора након празника враћа кући, а неки ће сачекати слиједећи викенд да православни Божић проведу у земљи рођења.

“Када говоримо о шенгенском простору гдје путују држављани БиХ, то је свакодневница (Словенија, Мађарска и друге земље), сама чињеница да сада испуњавају услове уласка у наведене земље указује на то да ће под истим условима моћи да путују и у Хрватску, при чему свакако треба имати у виду могућност накнадних измјена режима и услова уласка у земље шенгена”, рекли су у Границцној плицији БиХ, пренијела је сарајевска Н1 тв.

Према информацијама којима располаже Гранична полиција БиХ, наставиће се, као и до сада у Хрватској примјењивати важеће одредбе Закона о шенгенским границама, док ће се информацијски систем Европске уније (нпр. ЕЕС и ЕТИАС) почети примјењивати од дана када Европска комисија донесе одлуку о томе.
Исто тако, на заједничким локацијама граничних прелаза, уласком Хрватске у шенгенски простор неће бити промјена у вези начина обављања граничне контроле, кажу у Граничној полицији БиХ.

Из Града Градишка кажу да се не плаше шенгенских правила јер су већ неколико година на снази пооштрене контроле. Ипак, истичу да је међуграничне сарадња добра и да је шанса у међудржавној трговини, привредној активности, али и размјени података.


Глас Српске (Танјуг)