Почело уклањање барикада, поново успостављен саобраћај преко пункта Мердаре :: Semberija INFO ::

 

Почело уклањање барикада, поново успостављен саобраћај преко пункта Мердаре


Очекује се уклањање барикада на сјеверу Косова и Метохије. За сада, уклоњена је барикада код пункта Мердаре из правца Куршумлије. Током ноћи запаљена су два камиона који су били постављени на мосту код Дудиног крша као блокада те саобраћајнице.
УНМИК поздравља све мјере за смиривање тензија на сјеверу КиМ
Специјални представник и шеф Мисије привремене администрације Уједињених нација на КиМ Каролин Зијаде поздравила је све мјере за смиривање тензија на сјеверу Косова и Метохије, укључујући уклањање барикада.
Она је одала признање мукотрпним напорима свих страна, укључујући међународне партнере, да осигурају безбједност становништву Косова и Метохије у свим заједницама.
Зијаде је нагласила важност придржавања обавеза и наставка разговора како би се у потпуности ријешила отворена питања и нормализовали односи без одлагања, наводи се у саопштрењу УНМИК-а.
Петковић: Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су разговори са Србима са КиМ били тешки и сложени, а као најважније оцијенио је то што је постигнуто јединство и што је Србија стала уз свој народ и подржала одлуке Срба са КиМ.
- Синоћ смо показали да само заједничким снагама можемо да се изборимо за опстанак нашег народа на Косову и Метохији - рекао је Петковић за ТВ Пинк и додао да је власт свејсна колики терор трпи српски народ на КиМ.
Према његовим речима, Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ.
- Ови споразуми и гаранције улазе у корпус свих оних споразума на које се позивамо, издејствовали смо нешто што је саставни део наше борбе на међународном плану. Добили смо гаранције које Приштина неће моћи тако лако да погази, а да САД и ЕУ не реагују, јер је ово њихова гаранција и њихова ријеч - рекао је Петковић.
Како је нагласио, САД и ЕУ гарантују да неће бити хапшења Срба на Косову.
Поново успостављен саобраћај преко пункта Мердаре
Полиција у Приштини саопштила да је нешто прије десет часова поново успостављен саобраћај преко пункта Мердаре.
Уклоњена барикада на Мердару
Уклоњена је барикада на Мердару из правца централне Србије.
На пролаз ка пункту Мердаре из правца Куршумлије чекају путници у аутомобилима и камионски превозници.
Барикада је претходних дана била постављена на километар од пункта.
 
РТРС(РТС)