Савез општина и градова Републике Српске: Доручак са новинарима :: Semberija INFO ::

 

Савез општина и градова Републике Српске: Доручак са новинарима


Поводом завршетка ове године, Савез општина и градова Републике Српске, данас је у својим просторијама у Бијељини, организовао пријем за медије, на којем су представницима медија и широј јавности указали на резултате које су постигли у протеклом периоду и очекивања за 2023. годину.



Ацо Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске казао је да се са сигурношћу може рећи да је 2022. година за Савез општина и градова, те општине и градове била једна од најдинамичнијих у протеклом периоду, коју су обиљежиле бројне активности.



- Функционисање локалне самоуправе у РС базирано је на закону о локалној самоуправи, с тим да је темељни документ који се односи на локалну самоуправу Европска повења о локалној самоуправи.  Савез општина и градова РС је у току 2022. године био је организатор великог броја догађаја. Засигурно можемо истаћи, да смо у току ове године пружили велики број услуга за наше јединице локалне самоуправе, прије свега обука, радионица, вебинара и истакао бих да смо у склопу тих обука и догађаја пружили и урадили велики број модела аката за јединице локалне самоуправе. Ми се бавимо питањима која су од интереса за јединице локалне самоуправе и настојимо да нашу дјелатност у току године усмјеравамо према захтјевима, предлозима и иницијативама општина и градова РС“, истакао је Пантић и додао да у 2023. години очекују наставак активности  Савеза општина и градова РС на повећању прихода јединица локалне самоуправе, на плану даље оптимизације рада градских и општинских управа, унапређења и функционисања јавних предузећа и установа и јачање учешћа грађана у процесима доношења одлука на локалном нивоу. Такође, овом приликом је рекао да је Влада Републике Српске утврдила нацрт стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2022.- 2028. година.

Владана Поповић Ђорђић, стручни сарадник за односе са јавношћу  Савез општина и градова Републике Српске истакла је да су медији и новинари јако битан сегмент у њиховом раду.



- Ми радимо доста ствари које су јако значајне за општине и градове којих има 64 у Републици Српској. Истакла бих да је комуникација јако значајан сегмет рада у  Савезу општина и градова РС имајући на уму да имамо и неразвијене и изразито неразвијене,  средње развијене и развијене општине и градове.  Веома водимо рачуна да се наш рад заснива на потребама  општина и градова, а у циљу нам је што ближа комуникација са истим. Идуће године наш фокус ће бити на пројектима везаним за развој локалне самоуправе, на различите теме као што су јачање улоге мјесних заједница у јединицама локалне самоуправе, преко социјалних права за рањиве групе. То су теме које значе општинама, да се Савез као институција која их удружује бави тиме и на тај начин брине о њима“, казала је Владана Поповић Ђорђић.
 

Семберија инфо - С. Ристановић