Да ли је блицање возачима кажњиво у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Да ли је блицање возачима кажњиво у БиХ


Сви они који возе добро су упознати са највећим степеном возне колегијалности, а то је свакако популарно "блицање" којим возачи једни друге упозоравају да је полицијска патрола негдје у близини.

Свакодневно смо свједоци разних ситуација на нашим путевима. Неријетко због споре вожње или мало дужег чекања приликом паљења зеленог свјетла неки се возачи одлуче физички обрачунати због несугласица у саобраћају.

С друге пак стране, постоје и они који имају много већу дозу емпатије према другим возачима.

Како би упозорили возаче из супротног смјера на полицијску патролу, возачи као "сигнале" користе дуга свјетла.

Кратка блицања знак су да треба успорити, упалити свјетла, везати се или једноставно бити на опрезу јер је полиција у непосредној близини. С тога се с разлогом поставља питање да ли ова радња спада у ред недозвољених.

Одговор на ово питање добио је портал Кликс у Јединици за саобраћај МУП-а сарајевског кантона.

Кратко су казали како према Закону о основима безбједности саобраћаја на путевима БиХ блицање није уврштено у ред недозвољених радњи које возачи користе.

Ипак када су у питању дуга свјетла постоје случајеви за које је предвиђена казна. Тако је недозвољено пожуривати возила испред себе давањем свјетлосних или звучних знакова, а није допуштено ни заслијепити другог возача дугим свјетлима.

"Прије мимоилажења с другим возилом на раздаљини с које оцијени да свјетлом свог возила засљепљује возача возила које му долази у сусрет, а при мимоилажењу с другим возилом - кад возач тог возила упали кратка свјетла или кад наизмјеничним паљењем и гашењем свјетала упозорава да му дуга свјетла сметају, увијек на раздаљини мањој од 200 м", стоји у Закону о основима безбједности саобраћаја на путевима БиХ.


​Глас Српске