Лавров: Русија жели окончати рат у Украјини што је прије могуће :: Semberija INFO ::

 

Лавров: Русија жели окончати рат у Украјини што је прије могуће


МОСКВА - Русија жели ријешити ситуацију у Украјини и окончати рат што је прије могуће, рекао је у сриједу министар вањских послова Сергеј Лавров.

Заштита живота војника и цивила приоритет је Москве, рекао је Лавров у интервјуу за један руски информативни програм.

Жељели бисмо ријешити ову ситуацију што је прије могуће, окончати овај рат који је Запад припремао и на крају покренуо против нас преко Украјине, рекао је господин Лавров.

“Приоритет су нам животи војника и животи цивила који су остали у зонама борбених дејстава”, објаснио је министар вањских послова Русије.

Међутим, Лавров је рекао да Москва нема жељу водити разговоре са Западом, поготово јер су западни политичари "прогласили да сигурност у Европи треба градити против Русије".

О америчкој испоруци ракетних система "Патриот" Украјини, Лавров је рекао да је Москви дипломатским каналима речено да се Вашингтон не намјерава борити директно с Русијом.

"Питали смо Американце значи ли одлука о преносу система Патриот да ће ондје (у Украјини) бити америчких стручњака", рекао је господин Лавров.

Потом је додао:

“Детаљно нам је објашњено да таквих планова нема, управо зато што се Американци не желе директно борити против Русије. Рекли су да ће требати неколико мјесеци да се систем Патриот стави у погон, током којег украјински војници могу овладати технологијом”, додао је.

Рекао је да је главни разлог зашто Вашингтон инсистира на наставку инспекција према Споразуму о смањењу стратешког наоружања "да схвате шта их чека у случају директног сукоба с Русијом".

Лавров је назвао "озбиљном промјеном" гледишта САД-а, тврдећи да је Пентагон рекао да не може забранити Кијеву да изводи нападе на регије које су међународно признате као територије Украјине, укључујући Крим, преноси "Yени Сафак".


Независне новине