БИХ ВИШЕ НИЈЕ ТРАНЗИТ НЕГО УТОЧИШТЕ МИГРАНТИМА :: Semberija INFO ::

 

БИХ ВИШЕ НИЈЕ ТРАНЗИТ НЕГО УТОЧИШТЕ МИГРАНТИМА


Бихаћ, Бањалука - Надлежне институције на нивоу БиХ и ФБиХ још траже начин да се изборе са сталним приливом миграната, посебно на подручју Унско-санског кантона (УСК), а стручњаци упозоравају да БиХ из дана у дан све више постаје уточиште, а не транзитна земља за оне чији је циљ од почетка био тло Европске уније.

Оперативна група за координисање активности и надзор над мигрантском кризом у Унско-санском кантону (УСК) нагласила је у петак важност брзе реализације закључака са састанка представника Савјета министара и ЕУ у Бриселу због повећаног прилива миграната и избјеглица на подручје УСК-а.

Њихов став је да је неопходно да Министарство безбједности БиХ крене с реализацијом закључака, а као прво очекују успостављање координације свих нивоа власти у БиХ.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић изјавио је након састанка да Влада УСК-а остаје при прошлогодишњој сагласности о измјештању миграната и избјеглица из привремених прихватних центара Бира и Мирал на локацију Медено Поље између Бихаћа и Босанског Петровца.

- Немамо одговарајућих локација у државном власништву и зато остајемо при ставу да би најадекватније било њихово измјештање у Медено Поље. Вучјак није дугорочно рјешење, јер нема подршку ЕУ - додао је Ружнић.
На састанку Оперативне групе затражено је и од града Бихаћа достављање извјештаја о тренутној ситуацији у привременом прихватилишту у Вучјаку, док су посебно осуђени напади на мигранте и насилно пребацивање преко границе, као што је то био случај прије неколико дана у Великој Кладуши.

Професор на сарајевском Факултету за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Јасмин Ахић у петак је у изјави за Н1 нагласио да је Унско-сански кантон под највећим притиском због близине границе, али проблем ће настати уколико Хрватска уђе у Шенген зону.

- Ми се данас налазимо у ситуацији да смо од транзицијске земље постали земља прихвата. Ми немамо капацитете за то, ми не можемо зауставити проток миграција, морамо бити свјесни да ће увијек бити фокус на УСК-у због саме близине хрватске и словеначке границе. Мигранти се неће задржавати у другим дјеловима БиХ - оцијенио је Ахић и упозорио да постоји могућност да БиХ постане трајно уточиште мигрантима.

Тај став дијели и декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин.

- Постало је јасно да власти у БиХ немају никакво рјешење за мигрантску кризу која већ дуже траје. Слушали смо да се припремају центри, транзит и тако даље. Већ сам упозоравао и истицао да је БиХ велико привремено паркиралиште, али сада полако прераста у паркиралиште на дуже вријеме. То произлази од односа међународних институција које нуде новац да се за њих обезбиједи смјештај, а зашто тај новац не искористе у својим земљама и тамо их држе на одређеним локацијама - рекао је Жупљанин за “Глас Српске”.

У БиХ је од почетка године ушло око 9.000 илегалних миграната и највише их долази из Пакистана, а из Српске мјесецима истичу да нема услова да се на њеној територији смјештају мигранти. С друге стране, поједине медији у петак су објавили узнемирујуће слике како изгледају поједини мигранти и ране које су задобили током покушаја да се домогну ЕУ.

Инцидент

Институције БиХ још прикупљају информације о инциденту који је забиљежен на граници БиХ и Хрватске, на подручју Велике Кладуше, у којем је повријеђено 18 миграната.

Лакше повријеђени су мигранти поријеклом из Пакистана и Ирака. Из МУП-а Хрватске су демантовали да они имају везе са тим након што су поједини медији објавили да су хрватски граничари неовлашћено ушли на тло БиХ. О овом случају обавијештено је и Тужилаштво БиХ.

(глассрпске.цом)