У зимској олуји у САД погинуло 27 људи, велика искључења струје :: Semberija INFO ::

 

У зимској олуји у САД погинуло 27 људи, велика искључења струје


Фото - Танјуг / АП
ЊУЈОРК- Најмање 27 људи је страдало у великој зимској олуји која је погодила САД и Канади, више од милион Американаца и Канађана проводи Божић без струје, а олуја наставља да се обрушава на Сјеверну Америку.

Смртни случајеви су забиљежени у Оклахоми, Кентакију, Мисурију, Тенесију, Висконсину, Канзасу, Небраски, Охају, Нјујорку, Колораду и Мичигену, пренио је Ен-Би-Си (NBC).

Лоше временске прилике изазивају велике тешкоће приликом путовања широм Сједињених Америчких Држава.

Метереолози су упозорили да ће ниске температуре опасне по живот и опасна хладноћа од вјетра створити потенцијалну опасност за путнике који се заглаве у саобраћају. 

Национална метереолошка служба саопштила је да ће се зимска олуја, која је приморала на отказивање хиљада летова и довела до више смртних случајева, наставити и на Божић, али ће бити смањена по јачини, "Циклон бомбе", када атмосферски притисак опадне, донио је снијег, јак вјетар и ниске температуре. 
Западна америчка држава Монтана је најтеже погођена хладноћом, са температуром од -45 степени Целзијусових. У граду Бафало, у држави Нјујорк, Национална метеоролошка служба пријавила је видљивост "нула миља". На сјеверозападу Пацифика, неки становници клизали су по залеђеним улицама у Сијетлу и Портланду.

Поплаве су забиљежене у сјевероисточном америчком региону Нове Енглеске, пренио је Би-Би-Си (ББЦ). Чак и јужне државе Флорида и Џорџија добијају упозорења о хладном времену. Једини регион који је углавном поштеђен хладног времена је Калифорнија.

У Канади, провинције Онтарио и Квебек поднијеле су највећи терет арктичке зимске олује. Већи дио остатка земље, од Британске Колумбије до Нјуфаундленда, био је под упозорењима о екстремној хладноћи и зимској олуји.

Одређени број смртних случајева повезаних са олујом укључивао је саобраћајне несреће, укључујући ланчани судар 50 аутомобила у Охају, у којем су погинула четири возача.


​Танјуг / Глас Српске