Цијене прасића у сусрет празницима лете у небо :: Semberija INFO ::

 

Цијене прасића у сусрет празницима лете у небо


У сусрет празницима у Српској расту и потражња и цијене прасића, а фармери тврде да упркос поскупљењу послују на ивици рентабилности, те да кајмак купе препродавци који цифре дижу у небеса.
 
Килограм живе ваге тренутно се на фармама креће од седам марака до осам марака, док га накупци продају и за три марке више. Страхује се да би у идућих петнаестак дана та цијена могла бити још папренија.

Предсједник регионалног Удружења узгајивача свиња и фармер из Рогоља код Градишке, Драгиша Цвјетковић за “Глас Српске” истиче да иако је број крмача смањен тренутно има довољно прасића, тако да људи не би требало да брину хоће ли доћи до несташице, али су цијене такве какве јесу јер се испод тога не исплати.

- Цијене прасића до 30 килограма на фармама су од седам до осам марака по килограму живе ваге. Али препродавци су ти који још дижу цијену меса - истакао је Цвјетковић.

Свјестан је да је грађанима то велики ударац на буџет, али због поскупљења сточне хране и осталих инпута произвођачи не могу да продају испод ове цијене.

- Кад кажемо цијену, добар дио купаца каже да је скупо. Разумијем и њих, посебно у неким крајевима Српске гдје су цијене веће него код нас и достижу и десет марака - рекао  је Цвјетковић.

Овај фармер дуго се бави свињарством, али не памти овакву кризу јер је куповна моћ грађана осјетно пала.

- Мислим да неће бити потражње као претходних година јер плате и пензије не прате инфлацију, али ипак људи поново траже прасиће, јер морају прославити празнике. Имали смо примјер за свињокољ, гдје су се људи опредјељивали за куповину у месницама - рекао је Цвјетковић.

Фармер из угљевичког села Чађавица Бошко Петровић истакао је за “Глас” да прасића има довољно. Он сматра да су цијене с обзиром на сва поскупљења остале приступачне.

 - Неки људи су куповали раније па остављали у замрзивач како би уштедјели нешто новца, а тренутно се у нашем крају прасићи крећу од седам марака до осам марака. Да ли ће до Божића мало поскупјети не знам, могуће, али то све зависи од цијене хране. Велика је потражња, а што се ближи празник биће све већа - рекао је  Петровић.

Он наглашава да је за печеницу потребно издвојити око 200 марака.

- Преглед је 10 марака, печење је 20 марака. Ако узмете прасе око 20 килограма, поново се уклопите у ту цифру - рекао је Петровић.

Они који се одлуче да умјесто цијелог прасета купе мању количину у месницама мораће да издвоје далеко више новца.

У бањалучким месницама килограм прасећег меса кошта од 14,90 марака па до чак  17 марака, а није сигурно да неће расти и даље идућих дана.

Јагње

У неким дијеловима Српске, посебно на Романији и Херцеговини, од прасића траженија су јагњад.

- Велика је потражња, а резервација је почела још љетос. Цијена јагњади по килограму живе ваге тренутно је од осам до девет марака, а како се Божић ближи мислим да ће бити и до десет - потврдили су нам произвођачи оваца из Херцеговине.

(Глас Српске)