Ничу соларне електране у Босанском Петровцу вриједне 45 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

Ничу соларне електране у Босанском Петровцу вриједне 45 милиона евра


Министарство грађења и просторног уређења УСК издало је одобрења за грађење двије соларне електране појединачне снага од по четири мегавата домаћој компанији "Аса Гроуп" из Сарајева, која је раније показала интересовање за реализацију овога пројекта и она су уручена инвеститорима.

Према ријечима ресорног министра Аднана Алагића, дозволе су издате у рекордном року од само неколико мјесеци након што је инвеститор поднио захтијев.

"Ово показује нашу добру вољу и интерес за реализацију овако значајних пројеката. Успјели смо издати потребне дозволе и поред тога што је законска регулатива која регулише ову област доста мањкава и недоречена", истакао је Алагић.

Према његовим ријечима, ради се о веома значајном пројекту за Унско-сански кантон због тога што на овим просторима постоје само два објекта која производе електричну енергију, али веома скромних капацитета.

"Ради се о хидроелектранама Костела и Крушница, чија је укупна инсталисана снага око осам мегавата. Производња енергије данас се намеће као стратешко питање, а још важније је што се ради о обновљивим изворима енергије", истакао је Алагић.

Према његовим ријечима, претходно је Влада ФБиХ дала сагласност за издавање енергетских дозвола инвеститору, а са "Електропривредом" је већ договорена изградња далековода.

Поменуте соларне електране градиће се на подручју Босанског Петровца, гдје је реализовано или је у токе реализација још неколико оваквих пројеката. Иначе, ради се о опћини са највећим бројем сунчаних дана на подручју Федерације БиХ. Тако је Влада УСК прије неколико мјесеци другом инвеститору, њемачкој компанији "Промондис Енергy", уручила урбанистичка рјешења за изградњу соларног парка на локалитету Бјелајски Ваганац, а ријеч је о три соларне електране појединачне снаге од 29,5 мегавата.

Иначе, поменута инвестиција процијењена је на 45 милиона еура и биће једна од највећих која је реализирана на подручју Унско-санског кантона и заузимаће површину од око 150 хектара.

Иначе, прва соларна електрана у Унско-санском кантону пуштена је у погон половином 2019. године у мјесту Крњеуша, надомак Босанског Петровца, а укупна вриједност ове инвестиције износила је 720.000 марака.

"Влада УСК је опредијељена да потакне пројекте производње чисте енергије стварањем повољног окружења за инвестиције. Крајина има изванредне потенцијале енергије вјетра и сунца, али требало је створити увјете за кориштење ових ресурса и привлачење инвеститора јер је ријеч о вишемилионским улагањима у пројекте изградње постројења, а којима претходи дуготрајна припремна процедура. У сваком случају, ми смо на располагању свим потенцијалним инвеститорима", казао је Мустафа Ружнић, премијер УСК.

(Независне)