Окончани маратонски преговори: ЕУ ограничила цијену гаса :: Semberija INFO ::

 

Окончани маратонски преговори: ЕУ ограничила цијену гаса


Послије маратонских консултација, министри енергетике чланица ЕУ у Бриселу дали су "зелено свјетло" за плафон од 180 евра цијене природног гаса.

Према ономе што је саопштило чешко председништво, споразум ће ступити на снагу од 15. фебруара, јавља "Блоомберг".

Како преноси Блоомберг, Њемачка и Данска гласале су за. Низоземска и Аустрија су биле уздржане, док је Мађарска гласала против.

Ограничење цијене природног гаса биће активирано ако цијене у низоземском гасном чворишту ТТФ пређу 180 евра по мегават-сату током три узастопна дана, што је знатно испод 275 евра по мегават-сату које је првобитно предложила Европска комисија прошлог мјесеца.

До договора је дошло након вишенедељних преговора о ограничењу цијене гаса, што је питање које је довело до подјеле мишљења у Европске уније. Чешка иначе тренутно предсједава Савјетом ЕУ.

Комесарка за енергетску политику блока Кадри Симсон је раније данас изјавила да је договор о ограничењу цијене гаса у Европској унији "на дохват руке".

"Чврсто вјерујем да је договор на дохват руке. Наравно, то захтева веома снажан дух компромиса од стране свих", рекла је Симсон, по доласку у Брисел на састанак министара енергетике чланица ЕУ, који треба да се договоре о лимитирању цијене гаса, пренио је Ројтерс.

Грчки министар енергетике Костас Скрекас је оцијенио раније данас да би најновији нацрт приједлога о горњој граници цијене гаса, према којем би се ограничење активирало ако тржишне цијене пређу 188 евра по мегават-сату током три дана узастопно, био добар компромис.

(Независне)