ЕУРАКТИВ: Босна и Херцеговина ће ове седмице добити статус кандидата? :: Semberija INFO ::

 

ЕУРАКТИВ: Босна и Херцеговина ће ове седмице добити статус кандидата?


Босна и Херцеговина би ове седмице требало да добије статус кандидата за чланство у Европској унији, након препоруке Европске комисије у октобру, јер је блок почео да придаје пажњу стратешком значају региона, сазнаје ЕУРАКТИВ.

Земље чланице ЕУ требало би да потпишу нацрт документа о процесу проширења, стабилизације и придруживања ЕУ, а који „препоручује да се Босни и Херцеговини додијели статус земље кандидата, уз потврду Европског вијећа, уз разумијевање да је подузето неколико корака”, објавио је ЕУРАКТИВ, наводећи да имао увид у документ. 

Тај корак услиједио би након што је Европска комисија раније у октобру препоручила додјелу статуса кандидата Босни и Херцеговини, као дио свог годишњег извјештаја о проширењу, али је приложила и листу од осам реформских приоритета, за које је речено да ће помоћи јачању демократије у земљи.

То, између осталог, укључује мјере за јачање владавине права, борбу против корупције и организованог криминала, управљање миграцијама и основна права.

Реформски приоритети се углавном односе на 14 приоритета које је Европска комисија представила 2019. године, у свом мишљењу о спремности Босне и Херцеговине да постане земља кандидат, а које земља треба испунити у циљу отварања преговора о приступању ЕУ.

“У тренутном геополитичком контексту, Вијеће наглашава хитност да земља крене напријед на свом путу према ЕУ”, наводи се у нацрту документа, али се ипак наглашава потреба да се ти приоритети испуне.

Према нацрту документа, европски министри би требали "са забринутошћу примијетити свеукупни ограничени напредак у реформама", али ће истакнути позитивне кораке које је Сарајево предузело по неколико питања.

То се углавном односи на измјене закона о јавним набавкама, управљање јавним финансијама, именовање четворице недостајућих судија и ратификацију неколико ЕУ споразума о истраживању, цивилној заштити и сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом.

„ЕУ очекује да се функционална законодавна тијела и владе брзо успоставе на државном, ентитетском и кантоналном нивоу како би се фокусирале на реформе на путу ка ЕУ“, даље се наводи у нацрту документа, наводи ЕУРАКТИВ.

Босна и Херцеговина је потенцијални кандидат за чланство у ЕУ од 2003. године, а формално је поднијела захтјев за чланство у фебруару 2016. године.


БХРТ