"Не постоји српски геном" Министарка науке Србије реаговала на изјаву Бошка Обрадовића :: Semberija INFO ::

 

"Не постоји српски геном" Министарка науке Србије реаговала на изјаву Бошка Обрадовића


Фото - РТС
Већ "годинама" је у припреми пројекат који би требало секвенцирањем генома 1.000 појединаца да покаже које су комбинације генетике типичне за одређене популације на Балкану.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је поводом критика најаве увоза репродуктивног материјала за вантјелесну оплодњу да се таквом процедуром не може утицати на промјену генома јер не постоји “српски” нити било који други национални геном.

Она је за Политику рекла да Балкан обилује великом разноврсношћу гена јер је одувијек био поднебље великих миграторних кретања, и додала да је “годинама” у припреми пројекат који би требало секвенцирањем генома 1.000 појединаца да покаже које су комбинације генетике типичне за одређене популације на Балкану.

– Кроз биоинформатичке анализе сазнаћемо какве су трагове оставиле миграције на Балкану. Биће то прилика да раскрстимо са митовима о нашој изузетној националној генетици. Сви ми на овој планети смо јединствени и самим тим изузетни – рекла је она о пројекту “1.000 генома”.

Навела је да ће то истраживање допринијети сазнањима које су болести настале због специфичне генетике популације у региону Балкана и додала да се на основу тога може развити најефикаснији лијек, или планирати увоз већ постојећег.

– Секвенцирањем генома може се сазнати које ће се болести код неког сигурно испољити, а за које постоји велика вероватноћа. На том пољу су највећа открића и ту је цијела медицина фокусирана, на квалитетну прогнозу и дијагностику, на узрок болести – нагласила је Беговић.

Подсјетимо, вест да ће се репродуктивни материјал за вантелесну оплодњу увозити из Шпаније изазвао је оштре полемике у јавности, а међу најгласнијима је тих дана био лидер Двери Бошко Обрадовић који је тврдио да вантјелесна оплодња са донираним материјалом може утицати на промену генома будућих нараштаја, што су неки оценили као “фашистичко понашање”.

– Приоритет је да донори буду Срби. А Република Србија није ни покушала да уради све у оквиру својих граница. Отварају се биоетичка питања. Пропаганда рађања деце ван брака, да жене без партнера могу да се остваре као мајке, пропаганда сурогат материнства, усвајање деце од стране хомосексуалних парова. Све што тражимо је јавна расправа – рекао је тада Обрадовић и изазвао салве критика, а највише од стране домаћих познатих личности које су се оствариле као мајке управо помоћу вјештачке оплодње, преноси Блиц.


​Српска инфо