Ухапшена потпредсједница ЕУ парламента :: Semberija INFO ::

 

Ухапшена потпредсједница ЕУ парламента


У оквиру истраге о корупцији у Белгији ухапшена је потпредсједница Европског парламента, Ева Каили.

Више новинских аганција преноси ту вијест. Гркиња је још у четвртак увече била искључена из своје странке Панхеленски социјалистички покрет (ПАСОК).

Посланички клуб социјалдемократа у Европском парламенту такође је донио одлуку о њеном искључењу.

Од ове године, Каили је једна од четрнаест потпредсједница Европског парламанта, у којем је посланица од 2014. године.

Према наводима белгијског државног тужилаштва истрага се води против наводне криминалне организације, покушаја од стране једне заливске државе да утиче на економске и политичке одлуке Европског парламента, као и због навода о корупцији и прању новца.

Извршено је је шеснаест претреса и пет хапшења. Између осталог, одузето је 600.000 евра у готовини, као и мобилни телефони.

Сумња се да су појединцима у Европском парламенту подијељене значајне суме новца
У аферу наводно умијешан Катар.

Већ неколико мјесеци постоје сумње да једна заливска држава покушава да утиче на политичке и економске одлуке Европског парламента. Према сазнањима листова "Ле Соир" и "Кнацк" ријеч је о Катару, али то још није званично потврђено.

Сумња се да су лицима у парламенту, која су била на политичким или стратешким функцијама подијељене значајне суме новца или други поклони.

Каили , једна од потпредсједница парламента, која је сада ухапшена, 21. новембра је у Европском парламенту одржала говор о актуелном Свјетском првенству у Катару.

Тај спортски догађај је описала као доказ "да спортска дипломатија може да донесе историјску промјену у земљи чије су реформе инспирисале арапски свијет."

Она је казала и да је Катар пионир када су радничка права у питању. Каили се раније састала са катарским министром рада Самиком ал Маријем, написао је на Тwиттеру катарски амбасадор у ЕУ, Кристијан Тудор.

Међу приведенима су, према наводима медија, и бивши европски посланик, социјалдемократа Пјер-Антонио Панцери, новоизабрани генерални секретар Међународне конфедерације синдиката (ИГБ) Лука Висентини, као и директор једне невладине организације и један асистент Европског парламента, преноси ДW.

Из службе за сарадњу са медијима Европског парламента нису жељели да коментаришу рације због истраге која је у току. Речено је само да та служба у потпуности сарађује са белгијском полицијом.
 
(Независне)