Стоп политикама брисања и заборава 8. децембар - Дан сјећања на страдање жена у рату у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Стоп политикама брисања и заборава 8. децембар - Дан сјећања на страдање жена у рату у БиХ


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 

Стоп политикама брисања и заборава
8. децембар - Дан сјећања на страдање жена у рату у БиХ


Иницијатива Мир са женским лицем формирана је 2013. године као одговор бранитељки права жена на искључење жена из политика транзиционе правде и неосјетљивост ових политика на штету и патње које су жене у БиХ преживјеле током рата и у годинама рехабилитације од ратних посљедица. Настала је у оквиру истоименог пројекта као мрежа организација цивилног друштва и активистички женски покрет који окупља и повезује 13 женских активистичких организација које долазе из различитих друштвених и ратних контекста у Босни и Херцеговини: Фондација ,,Лара” Бијељина, Удружење ,,ХО Хоризонти” из Тузле, „Форум жена" Братунац, Удружење жена „МОСТ" Вишегад, Фондација ЦУРЕ Сарајево, Удружење „Жена БиХ" Мостар, Удружење грађанки „Грахово" из Босанског Грахова, Центар женских права Зеница, Удружење грађана „Будуц́ност" Модрича, Фондација „Удружене жене" Бања Лука, Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Удружење „Глас Жене" Бихац́ и Удружење Приједорчанки „Извор“ из Приједора.  

Чланице Иницијативе Мир са женским лицем, дјелујући на заједничкој платформи, покренуле су више акција за меморијализацију страдања жена и укључивање жена у општу културу сјећања, а једна од тих акција је и обиљежавање 8. децембра – Дана сјећања на страдање жена у рату у Босни и Херцеговини.  

Према подацима Босанске књиге мртвих, у рату у БиХ убијена је 9.901 жена, што чини 10,31%, од укупног броја страдалих у рату и 25 процената цивилних жртава рата. Њихова имена се ријетко или готово никако не налазе на споменицима и меморијалима, а сјећање на њих чувају само чланови породице или блиски пријатељи. 

Обиљежавањем 8. децембра, чланице и подржаватељи/це Иницијативе од 2014. године указују на неправедан однос друштва према женама које су жртве рата, а које немају адекватно мјесто у колективном сјећању, без споменика или дана када бисмо их се сјећали и отргли од заборава.  

Дан сјећања на страдање жена у рату биће организован и ове године у 12 градова Босне и Херцеговине. У Бијељини чланице Фондације „Лара“ организовати уличну акцију на Тргу Краља Петра I Карађорђевића са волонтеркама и активисткињама Фондације и других организација цивилног друштва са подручја Града Бијељина и том приликом подијелити промоматеријал.