Данас обиљежавање 24 године од страдања Срба у "Олуји" :: Semberija INFO ::

 

Данас обиљежавање 24 године од страдања Срба у "Олуји"


У Новом Граду данас ће бити обиљежене 24 године од страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" када је протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у 9.00 часова биће служена литургија, а у 10.00 часова парастос, најављено је из Документационо-информационог центра "Веритас", који је заједно са новоградском општином организатор обиљежавања 24 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине. 

Након тога, према "Мосту спаса" на ријеци Уни биће прислужене свијеће, а са моста ће у воду бити спуштен вијенац. 

У августу 1995. године овај мост прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике. 

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону, парастос ће бити служен у Храму Светог Саве у 11.30 часова. 

Затим ће у 11.45 часова бити положено цвијеће код спомен-крста у овом мјесту који је 2012. године подигао "Веритас" за шест цивила страдалих у избјегличкој колони коју је гађала хрватска војска. 

У сриједу, 7. августа, у 11.00 часова биће служен парстос и положено цвијеће код спомен-крста на Петровачкој цести, а за 12.00 часова најављена је посјета спомен-соби у Дринићу. 

Акција "Олуја" највеће је и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека. 

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у "Олуји" је протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали. 

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Срна/Инфо Бијељина