У Српској засијано више пшенице него у Федерацији :: Semberija INFO ::

 

У Српској засијано више пшенице него у Федерацији


БАЊАЛУКА, ТУЗЛА - Сјетва пшенице у БиХ је завршена прије неколико дана, а у Српској су, према ријечима пољопривредника, засијане до сада највеће површине, али и по највећим цијенама које су икад забиљежене.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је ове године у Српској посијано више пшенице него што је планирано.

"Према информацијама којима располажемо ми у Савезу, ове године је посијано више пшенице него претходних година", рекао је Маринковић, додајући да је овогодишња сјетва била најскупља до сада.

"С обзиром на високе цијене горива, сјемена, као и репроматеријала, долазимо до закључка да је овогодишња сјетва била веома скупа", рекао је Маринковић.

Како је додао, пољопривредници очекују субвенције од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС од 500 КМ, као и додатне субвенције које ће бити дефинисане новим правилником.

"Овогодишњи аграрни буџет је око 180 милиона КМ, што значи да ће он помоћи пољопривредницима да на крају ипак остваримо неку добит", рекао је Маринковић.

Како истиче, ове године је сјетва била скупља од 25 до 30 одсто.

"Видјећемо како ће се кретати тржиште пшенице у наредном периоду, те ћемо у складу с тим апеловати на ресорно министарство ако буде било потребе", рекао је Маринковић.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника ФБиХ Тузланског кантона, рекао је за "Независне новине" да је у Федерацији ситуација тотално обрнута, односно да је на овом подручју посијано далеко мање пшенице него претходних година.

"Мислим да никад мање није посијано, јер људи нису могли да финансирају сјетву која је била енормно скупа", рекао је Хасановић.

Према његовим ријечима, високе цијена горива, као и високе цијене пшенице од једне марке по килограму су главни разлози за овако лошу сјетву.

"У односу на претходну годину сјетва је мања за 50 одсто", рекао је Хасановић.

Како је додао, пољопривредници у Српској су у много бољем положају него пољопривредници у Федерацији.

"Треба бити реалан и рећи истину, а истина је да у Републици Српској пољопривредници имају подстицаје, док код нас тога нема", рекао је Хасановић и додао да су поједини пољопривредници из бојкота према власти одлучили да ове године не сију пшеницу.

Како је рекао Хасановић, он се, ипак, одлучио на сјетву кукуруза јер је исплатнија.

"Планирам сјетву седам хектара кукуруза јер је исплатнија него сјетва пшенице и боље успијева у нашим крајевима", рекао је Хасановић.


Независне новине