Вучић: Сутра разговор са Приштином у Бриселу, нисам оптимиста :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Сутра разговор са Приштином у Бриселу, нисам оптимиста


Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да путује у Брисел, гдје ће у осам сати почети разговори.

"Разговори ће почети ујутру у 8, то значи да из Београда крећемо у 4, или 4.30, или касно вечерас", рекао је Вучић. 

Каже да нема никакве сумње да је ситуација тежа него у последњих 10 година и да проблем није само у таблицама.

Вучић је рекао и да није оптимиста да ће доћи до неког договора, већ да не жели неко да каже да Србија није хтјела да учествује у разговорима.

"Отићи ћу не зато што мислим да било шта можемо да направимо и урадимо, већ да им не дам Лајбницов довољан разлог да окриве Србију да није желела у нечему да учествује. Ми смо рекли да морају да оформе ЗСО у складу са предлогом српског управљачког тима, а не немачких невладиних организација, јер се ово не прави за немачке НВО, већ за српски народ и да укину одлуку о таблицама јер су заједно са западним представницима обмањивали јавност да на то имају право, али да тајминг није добар", рекао је Вучић. 

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је у петак да су предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло "европско решење" за "најозбиљнију ситуацију од 2013. године".

Како je најавило Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини, од 21. новембра креће новчано кажњавање оних који не одлуче да пререгиструју возила. Казна је 150 евра.

Као реакцију на одлуке Приштине, представници Срба са севера Косова и Метохије напустили су све политичке институције.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да 21. новембар не смије да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације", преноси РТС.


Глас Српске