Историјски договор - оснива се фонд за сиромашне земље погођене климатским промjенама :: Semberija INFO ::

 

Историјски договор - оснива се фонд за сиромашне земље погођене климатским промjенама


ДОХА - На самиту о клими КОП 27 усвојен је споразум који подразумијева оснивање фонда којим ће се помоћи сиромашним земљама које су погођене катастрофама проузрокованим климатским промјенама. Аплауз се пред зору проломио салом на самиту КОП 27, означивши крај преговора који су трајали цијелу ноћ.

Готово 200 земаља постигло је историјски договор о оснивању фонда за земље највише погођене климатским промјенама, такозвани фонд за “губитак и штету”. Ријеч је о сиромашним земљама које се директно суочавају са посљедицама климатских промјена, попут олуја и поплава.

Неке од тежих одлука у вези са осниваањем фонда требало би, ипак, да се донесу тек наредне године, када ће се основати “транзициони комитет”, а који треба да да препоруке земљама које ће се потом усвојити на самиту наредне године, КОП 28 у новембру.

Те препоруке тицале би се “идентификовања и проширења извора финансирања”, односно дале би одговор на мучно питање - које земље треба да уплате новац у нови фонд.

Током двонедељног самита у Шарм ел Шеику доминирали су позиви земаља у развоју да се оснује такав фонд, због чега је и помјерен предвиђен рок за разговоре, који је требало да се заврше још у петак.

Двонедељни самит је виђен као својеврсни испит којим се тестирала одлучност земаља да се боре против климатских промјена, у тренутку када букти рат на истоку Европе, а превирања на енергетском тржишту и инфлација заузимају централна места у медијима.

Египат, који је предсједавао самитом, обећао је да ће се борити за сиромашне земље које су у тешкој ситуацији услијед глобалног загријавања, за које су махом одговорне богате, индустријализоване нације.

Тимерманс: Није начињен довољни напор

Иако је договорено да се оснује фонд, сијенку на самит је бацило то што се неће предузети значајнији кораци када је ријеч о смањењу емисија угљен-диоксида.

Комесар Европске уније за климатске промјене Франс Тимерманс изјавио је да постигнути споразум није довољан.

-Ово је деценија у којој мора да се направи кључан помак, или идемо назад. Међутим, оно што је договорено, није довољно да се направи корак напријед за људе и планету. Није начињен довољан напор којим би се предвидјело да главни емитери убрзају свој рад на смањењу штетних гасова - рекао је Тимерманс.


Танјуг / Глас Српске