Десетине хиљада људи више не може да приушти гријање у Аустрији :: Semberija INFO ::

 

Десетине хиљада људи више не може да приушти гријање у Аустрији


- Два одсто, односно 81.000 домаćинстава није била у стању да загрије своје домове 2021, а тај број наставио је да расте и 2022. године, наводи Статистички завод Аустрије.

Ове године је погођено веć десет одсто домаćинстава.

"И прије масовног повеćања цијена енергената, око 81.000 домаćинстава у Аустрији је 2021. изјавило да није у стању да се адекватно грије. Поред тога, око 123.800 домаćинстава је имало натпросјечне трошкове енергије са ниским приходима у исто вријеме. Посебно су погођена она домаћинства гдје људи живе сами. Цијене енергије тренутно све више домаćинстава стављају под финансијски притисак: У другом кварталу 2022. године 9,2 одсто свих домаćинстава рекло је да више не може да приушти своје трошкове гријања", објашњава генерални директор "Статистик Аустриа" Тобиас Тхомас.

Домаćинства у становима до 80 квадратних метара несразмјерно често (3,1 одсто) нису била у стању да загрију своје домове, пише Хеуте.

"Корона криза није довела до повеćања енергетског сиромаштва. Међутим, остаје страх да ćе се то промијенити због тренутне енергетске кризе", објашњава шеф "Е-Цонтрол" Волфганг Урбантсцхитсцх.

Веć у четвртом кварталу 2021. године, удио погођених домаćинстава порастао је на 6,6 одсто. Два квартала касније износио је 9,2 одсто.

​(Независне)