Бањалучка џамија Арнаудија обновљена, отварање идуће године :: Semberija INFO ::

 

Бањалучка џамија Арнаудија обновљена, отварање идуће године


БАЊАЛУКА – Завршена је обнова Арнаудије џамије у Бањалуци и требала би да буде отворена идуће године.
"Арнаудија је бисер који даје пунину и значај, приказује и доказује љепоту свих бањалучких џамија које су доживјеле немилу судбину, али су поновним стасавањем истакнуле оно што духовност, култура и цивилизација муслимана, Бошњака, али и осталих грађана Бањалуке", рекао је главни имам Меџлиса Бањалуке Муамер еф. Окановић.

Арнаудија џамија у Бањалуци срушена је 7. маја 1993. године. Њеном обновом завршава се процес обнове 16 порушених бањалучких џамија.

Поновна изградња џамије, почела је 2017.године. Џамија је реконструирана у аутентичном стилу, и како је Окановић казао, уложен је посебан труд да сваки детаљ дође до свог изричаја, како би џамија била исто оно што и прије рушења - духовни центар и стјециште Богу побожних људи. Сачувани фрагменти од порушене џамије су током обнове уграђени, преносе Независне.

"Арнаудија је поред духовног значаја, имала и стратешку вриједност, с обзиром на то да је градњом џамије овај дио доживљавао своју урбанизацију. Тако и данас, Арнаудија има своју знамениту, како духовну, тако и свјетовну симболику. Духовна симболика, дакако, много значи како муслиманима, Бошњацима који живе на овим просторима, али и широм домовине, тако и свим оним људима који жеђају за духовношћу која се може пронаћи у џамијама. Засигурно, објекат овакве вриједности одржава велику важност за овај град и за све његове становнике, који цијене културу, цивилизацију, и који умију примијетити оно што је лијепо, корисно за све нас", казао је главни бањалучки имам.


Глас Српске