ВИДИЋ: ПОЧЕТАК РАДА РАФИНЕРИЈЕ НАФТЕ БРОД ЗАВИСИ ОД ПОЛИТИКЕ, НЕ ОД ЕКОНОМИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ВИДИЋ: ПОЧЕТАК РАДА РАФИНЕРИЈЕ НАФТЕ БРОД ЗАВИСИ ОД ПОЛИТИКЕ, НЕ ОД ЕКОНОМИЈЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Сви становници Брода су забринути због ситуације у Рафинерији нафте. Скептични смо око почетка рада овог постројења – упозорава Брођанин Зоран Видић, посланик у Народној скупштини РС.

Оцјењује да се “чудне ствари” дешавају у Рафинерији нафте и да о томе бруји цијели Брод.

– Рафинерија не прерађује нафту од октобра прошле године, већ извјесно вријеме је неколико радника на чекању и сви уредно примају плату. Истовремено, у кругу Рафинерије се сијече неко гвожђе које није били уопште у функцији и продаје се. Због тога сви претпостављају да се из тих средстава финансирају плате радника и онда се намеће логично питање шта ће бити када продају старо гвожђе – упозорава Видић.

Он наводи да нико нема поуздану информацију шта ће се десити у Рафинерији нафте.

Министра енергетике и рударства Петра Ђокића је неколико пута питао у вези са дешавањима у Рафинерији.

– Сва питања сам постављао на сједницама Народне скупштине. Прво је рекао да ће производња почети у јануару 2020. године. Онда сам га питао шта се дешава у Рафинерији, а он је одговорио да је у току капитални ремонт. На претпосљедњој сједници сам у једној дискусији такође поставио ово питање након чега је министар Ђокић напустио салу – каже Видић.

Овај народни посланик му је поставио и писмено питање на шта тачно се односи капитални ремонт у Рафинерији нафте. Добио је писмени одговор.

– Према подацима са којима располаже ово министарство, тренутно се у Рафинерији нафте Брод спроводе плански ремонтни радови. У току је ремонт и замјена опреме и цјевовода на производним постројењима. Паралелно с тим, реализује се програм испитивања техничког стања свих процесних (технолошких) објеката у Рафинерији. У оквиру капиталног ремонта за текућу 2019. планирани су радови на ремонту, тј. замјени хабањем истрошених унутрашњих елемената на постројењу примарне прераде нафте, као и ремонт компресорске опреме на другим секцијама – одговор је Ђокића.

Видић је убијеђен да је почетак рада Рафинерије нафте политичке природе, а не економске.

– Послови с нафтом су вишемилионски и ако буде постојала политичка одлука да се опет покрене рад Рафинерије, то ће се и десити – оцјењује Видић.

Додаје да је због престанка рада Рафинерије угрожена цијела Република Српска, али и БиХ, те да се ове године биљеже значајни пад индустријске производње.

– У Броду сада преноћи једва 9.000 људи. Ако Рафинерија не проради, питање је колико ће нас остати – упозорава Видић.

У октобру прошле године изгорило је једно постројење бродске Рафинерије нафте. Руководство је саопштило да је у јануару почела санација, али се не оглашавају када ће бити завршена и када ће почети производња.
 
Српска инфо