Цијена електричне енергије за домаћинства и на почетку 2023. остаје непромијењена :: Semberija INFO ::

 

Цијена електричне енергије за домаћинства и на почетку 2023. остаје непромијењена


МОСТАР - Иако се у медијима у задње вријеме увелике најављује поскупљење електричне енергије у 2023. године, у Федерацији БиХ цијене за домаћинства остаће исте, барем за сада.

Наиме, како су казали из Регулаторне комисије за енергију у Федерацији Босне и Херцеговине (ФЕРК), у складу са чланом 20. Правилника о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом и поступку промјене снабдјевача, јавни снабдјевачи промјене цијена морају предложити ФЕРК-у најкасније 60 дана од почетка примјене истих.

Из ФЕРК-а наводе да до сада ни Електропривреда ХЗ ХБ нити Електропривреда БиХ нису поднијеле такав захтјев што значи да цијена струје до даљњег остаје иста.

Када је у питању промјена тарифних модела, односно могућност да цијена електричне енергија до одређене потрошње остане иста, а да цијена киловат-часа преко те границе буде већа, што се кроз медије провлачило као једно од рјешења, из ФЕРК-а наводе како према важећој методологији таква промјена није могућа.

Истакли су како би таква начин обрачуна потрошње електричне енергије захтијевао промјену постојећих законских рјешења.

Ако до поскупљења електричне енергије у 2023. години ипак дође, то поскупљење не би смјело бити драстично.

Методологијом за утврђивање цијена услуге јавног снабдјевача за пружање универзалне услуге у Федерацији БиХ, међу осталим, прописано је да је јавни снабдјевач обавезан водити рачуна о избјегавању наглих цјеновних промјена за купце у оквиру универзалне услуге, навели су из ФЕРК-а.

За разлику од домаћинстава, цијена електричне енергије за привреду вјероватно ће порасти, али не више од 20 одсто.

Влада Федерације БиХ крајем прошлог мјесеца донијела је одлуку о ограничавању повећања цијена електричне енергије за квалификоване купце до максимално 20 одсто у 2023. у односу на цијене из 2022. године.


Фена / Независне