КАКО ПОБОЉШАТИ ОБРАЧУН МИНИМАЛЦА: МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА ПРЕДЛАЖЕ НОВУ МЕТОДОЛОГИЈУ :: Semberija INFO ::

 

КАКО ПОБОЉШАТИ ОБРАЧУН МИНИМАЛЦА: МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА ПРЕДЛАЖЕ НОВУ МЕТОДОЛОГИЈУ


Министарка финансија РС Зора Видовић сматра да тренутни обрачун минималне плате није добар због чега ће се наредне године договарати и утврђивати систем обрачуна минималне плате, као што постоји за пензије.
Било би јако добро када би се потписали грански колективни уговори, да свака грана има своју минималну плату – навела је Видовићева и изразила наду да ће се синдикат и послодавци у наредном периоду усагласити о тој методологији.

У Републици Српској је дефинисано да се социјални партнери Економско-социјалног савјета договарају око утврђивања најниже плате. То су представници синдиката, послодаваца и чланови Владе РС. Међутим, тај договор у посљедње вријеме се не постиже због чега Влада РС доноси одлуку о утврђивању законски загарантоване најниже плате. Тренутно је минимална плата у Српској 650 марака.

Ако би се минимална плата одређивала као најнижа загарантована пензија у Републици Српској, онда би минималац износио 50 одсто од просјечне плате из децембра претходне године. С тим да, како је то законски дефинисано, постоји неколико прагова до 15 година стажа, од 15 до 20 година стажа, од 20 до 30 година стажа, од 30 до 40 и више од 40 година стажа.

Министарка финансија оцијенила је да је Влада Српске у протеклом мандату на више фронтова утицала на плате у реалном сектору и да има још простора за њихово повећање.
– Примјера ради, наш такозвани “порески клин”, односно оптерећење плате, са 38,5 свели смо на 34,1 одсто и послодавци су рекли да су задовољни с тим. Надам се да ће и наша идућа Влада, као и у Федерацији БиХ, увести порез на дивиденду, јер ако уведемо тај порез, онда би се овај “порески клин” могао још више смањити у корист плата радника – рекла је Видовићева.

Она је навела да раст плата у привреди посматра према ономе колико се пореза и доприноса враћа за плате и истакла да су и у прошлој и у овој години то биле значајне цифре, далеко веће него што је планирано.
Српскаинфо