Регистром запослених до мањих трошкова :: Semberija INFO ::

 

Регистром запослених до мањих трошкова


- Реформа јавних предузећа, смањење трошкова у јавној управи, унапређење опорезивања непокретности и управљања непокретном имовином јединица локалне самоуправе кључне су мјере приједлога програма економских реформи 2023-2025, о којем ће сутра расправљати посланици парламента РС на посебној сједници.

Када је ријеч о реформи јавних предузећа, под лупом ће, као и раније, бити “Жељезнице РС” али и тржиште електричне енергије, које обухвата реструктурирање и реорганизацију Мјешовитог холдинга “Електропривреда РС”.

- Предвиђено је успостављање централизованог надзора и увођење функције анализе фискалних ризика јавних предузећа. Реформе ће бити проширене и на друга јавна предузећа на основу анализа и одговарајуће категоризације - стоји у документу.  

Када је ријеч о смањењу трошкова у јавној управи, у истом документу је наведено да ће то бити могуће постићи кроз успостављање регистра запослених код корисника буџетских средстава, те измјенама организације јавне управе и повећањем ефикасности њеног рада.

- Циљ је успостављање свеобухватног регистра запослених код корисника буџетских средстава ради стварања јединствене евиденције и транспарентнијег коришћења новца за лична примања запослених, а то ће бити основ за припрему и израду стратешких планова за смањење потрошње на плате - наведено је у стратешком документу, који је прослијеђен на адресу Народне скупштине.

Такође, у Влади наводе да би модел опорезивања непокретности у РС био успјешан, потребно га је унаприједити кроз укљученост јединица локалне самоуправе с циљем употпуњавања Фискалног регистра непокретности и утврђивања почетних вриједности непокретности. У плану је и израда анализе која ће показати да ли треба да буду различите пореске стопе код оних пореских обвезника који имају више непокретности од оних који имају само једну некретнину намијењену за становање.

Министарство управе и локалне самоуправе предложило је унапређење управљања непокретном имовином у власништву општина и градова, јер примјери из региону показују да стратешко управљање утиче на повећање прихода од имовине, и то од осам до 25 одсто буџета.

У погледу административних процедура на републичком нивоу биће анализиране све дозволе, потврде, рјешења које издају републички органи управе. Такође, приједлогом економских реформи за идући период наведена је потреба дефинисања нових занимања потребних тржишту рада, а у истом документу откривено је да је у плану оснивање завода за социјалну заштиту, који ће пратити и проучавати социјалне појаве и проблеме. Влада РС планира да настави и са започетом реформом здравственог система, а опредјељење је да у наредном периоду буде обезбијеђен новац за измирење дуговања јавних здравствених установа и Фонда здравственог осигурања из претходног периода, али и да буде завршен процес увођења јавних здравствених установа у трезорски систем пословања.

Пореско растерећење

У приједлогу програма реформи наведено је да ће ранија мјера растерећења опорезивања рада и смањења парафискалних оптерећења бити настављена и у идућем периоду кроз реализацију мјере - оптимизација пореског и непореског оптерећења.

- Циљ те мјере је унапређење пословног окружења и смањење сиве зоне - наведено је у приједлогу економских реформи.

(Глас Српске)