ТРУДНИЦЕ У СРПСКОЈ ЈОШ УВИЈЕК ЧЕКАЈУ НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕНАТАЛНЕ ТЕСТОВЕ :: Semberija INFO ::

 

ТРУДНИЦЕ У СРПСКОЈ ЈОШ УВИЈЕК ЧЕКАЈУ НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕНАТАЛНЕ ТЕСТОВЕ


Foto: Ilustracija
Иако је нови Закон о здравственом осигурању усвојен прије мјесец и по дана, труднице у Српској још немају право на бесплатан пренатални тест, као ни информације о томе када би примјена истог требала почети.

“Била сам пресрећна када сам остала трудна. Међутим, одмах су ме бомбардовали разним информацијама о потенцијалним ризицима. Прво сам урадила дабл тест, који даје статистички резултат могућности да беба има неку аномалију. Иако је на ултразвуку све било у реду, добила сам лош резултат дабл теста због ризика година (40). Дабл тестови нису толико поуздани, јер говоре само о могућности на основу више фактора ризика које обједињују. Препоручена ми је амниоцинтеза, што сам у старту одбила, јер се ради о инвазивном захвату, а нисам жељела да ризикујем да се било шта деси беби. Тада сам сазнала и за пренаталне тестове који нису инвазивни и раде се на основу узорка мајчине крви у којем се изолује ДНК бебе“, испричала нам је једна Бањалучанка.
 
Након препорука докторке и генетичара, урадила је пренатални тест у једној бањалучкој лабораторији, а његова цијена је била 1250 КМ.
 
„Свјесна сам да немају сви могућност да га плате. Чула сам да је усвојен програм подршке трудницама и то ме јако обрадовало, зато што знам да већина трудница жели да уради овај тест, али да нема толики новац. Подржавам ту одлуку и надам се да ће ускоро дефинисати смјернице за рефундацију. Трудноћа је диван период и свакој трудници треба обезбиједити услове да што релаксираније дочека своју бебу“, рекла нам је ова трудница.
 
Међутим, како су за Мондо рекли у Фонду здравственог осигурања (ФЗО) труднице које су од усвајања Закона до сада урадиле пренаталне тестове неће моћи рефундирати новац. 
 
"То значи да ће се ово право у пракси почети примјењивати оног момента када се усвоји програм, што зависи и од других околности, не само од ФЗО РС. Напомињемо, да ће ФЗО РС финансирати ово право када се усвоји програм, тако да није предвиђена рефундација урађених тестова", нагласили су у Фонду.

Како су навели, прије примјене морају се утврдити индикације и начин остваривања овог права, те донијети Одлука Владе Републике Српске о начину финансирању овог програма. 
 
"Тренутно здравствена струка, тачније љекари Универзитетско-клиничког центра раде на дефинисању критеријума који подразумијевају ко ће имати право на финансирање неинванзивних пренаталних тестова, а недавно је и одржан састанак на ову тему у Фонду здравственог осигурања Републике Српске. Поред критеријума, циљ је да се утврди и процедура одобравања пренаталних тестова гдје ће велику улогу да имати УКЦ РС и јавне болнице, јер је замишљено да се ова услуга ради у јавним здравственим установама", речено је у ФЗО РС.
 
Како су навели, тек након наведених процедура, Управни одбор ФЗО РС ће уз сагласност ресорног министра, да усвоји поменути програм.
 
"Фонд ће чим буду завршене све процедуре које су предвиђене законом, јавност благовремено обавијестити о свим детаљима, свјесни великог интересовања за ову тему", рекли су за наш портал из Фонда здравственог осигурања, напомињући да су у претходном периоду били велика подршка трудницама кроз бројне конкретне мјере.

ШТА ЈЕ ПРЕНАТАЛНИ ТЕСТ?

Пренатални тест је намијењен свим трудницама које желе сигурну и безбрижну трудноћу. Посебно се препоручује трудницама са лошим налазом дабл и/или трипл теста, трудницама са оптерећеном породичном анамнезом, трудницама старијим од 35 година, у трудноћама зачетим поступком вантјелесне оплодње, као и трудницама које су имале претходне случајеве спонтаних побачаја.

(Мондо)