ПОГОДИО СЕДМИЦУ И ЈОШ НИЈЕ ДОШАО ПО ПАРЕ: СРЕЋНОГ ДОБИТНИКА ИЗ БАЊАЛУКЕ НИ НА ВИДИКУ :: Semberija INFO ::

 

ПОГОДИО СЕДМИЦУ И ЈОШ НИЈЕ ДОШАО ПО ПАРЕ: СРЕЋНОГ ДОБИТНИКА ИЗ БАЊАЛУКЕ НИ НА ВИДИКУ


Foto: Ilustracija
Како је за рекао Горан Шаула, директор Лутрије Републике Српске, постоји рок од два мјесеца након извлачења у којем се добитник мора јавити у дирекцију овог јавног предузећа.

– Када се јави и утврди његов идентитет, онда се тачно зна даљи поступак. Обавеза уплате пореза на добитак настаје у моменту исплате добитка играчу. Док се играч не јави у прописаном року, ми немамо никакву обавезу ни сазнање шта ћемо са порезом на добитак – казао је Шаула.

Према његовим ријечима, уколико се у овом року добитник не јави, овај предвиђени износ иде у фонд неисплаћених добитака према прописима о играма на срећу.

– Када нема исплате добитка, нема ни исплате пореза. Имамо много врста добитака, како већих, тако и мањих и дешава се некада да се неко од добитника не јави. Уколико се за већи добитак нико не јави, онда се поступа по Закону са тим добитком. Ово није тако ријетка појава, али још не можемо ништа говорити око овог добитка јер је прошло тек пола законског времена и добитник има још мјесец дана времена да се јави и преузме добитак – појаснио је Шаула.

Подсјећамо, лото плус премија извучена је половином септембра, а власник или власница је срећку купио или купила у Бањалуци.

Добитна комбинација је износила око 3,2 милиона евра, а добитни бројеви су гласили 7, 25, 16, 24, 19, 18, 10.
Из бањалучке Градске управе су већ рекли да ће тражити да им се исплати порез од добитка, и то око два милиона КМ, пишу Независне новине.

– Око два милиона КМ слиће се у буџет Бањалуке, као порез од дохотка од 3,2 милиона евра које је освојио Бањалучанин на лото плус премији прије само неколико дана – рекао је раније Бојан Кресојевић, градски менаџер.

Он је навео да очекује да ће Пореска управа по службеној дужности, као установа за прикупљање прихода и усмјеравање, у овом случају Законом о порези на доходак, обавијестити их и уплатити средства у наредном периоду, како то буду омогућавале процедуре за исплату добитка.

– Не очекујем да ће бити било каквих проблема који би довели до тога да Бањалука не добије те приходе. Бањалучанин је то купио у Бањалуци, тако да ту нема никакве дилеме – додао је Кресојевић.

Општина Прњавор је раније од пореза на добитак наплатила 1,2 милиона КМ, према одлуци Окружног суда у Бањалуци.

Ипак, Врховни суд Републике Српске је прије неколико дана одбацио ову пресуду и у потпуности уважио жалбу Лутрије Републике Српске.

Према овој одлуци, која је, како многи сматрају коначна, Прњавор би требао овај износ вратити Лутрији РС, која се морала задужити кредитом како би новац могла исплатити.

(Српска Инфо)