Кина: Почео конгрес, Си се не одриче употребе силе на Тајвану :: Semberija INFO ::

 

Кина: Почео конгрес, Си се не одриче употребе силе на Тајвану


Фото - Ројтерс
ПЕКИНГ - Председник Кине Си Ðинпинг изјавио је данас да је на кинеском народу да одлучи о тајванском питању и да се Кина никада неће одрећи права да користи силу, али је и истакао да ће тежити мирољубивом рјешењу проблема, јавља Ројтерс.

Си је то рекао у Пекингу, на почетку 20. Државног конгрес Комунистичке партије Кине (КПК) у Великој дворани народа, гдје присуствују водећи кинески државни званичници и око 2.300 делегата, наводи агенција Синхуа.

Конгрес КПК се одржава једном у пет година и очекује се да ће актуелни лидер Си трећи пут добити петогодишњи мандат.

Кина сматра Тајван својом територијом, упркос снажном противљењу владе у Тајпеју, који одбацује кинески суверенитет и тврди да само народ на том острву има право да одлучује о својој судбини, додаје британска новинска агенција.

Тензије су порасле у августу, након посјете предсједавајуће Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајпеју, па је Кина одржавала једно вријеме велике војне вежбе у области у Тајванском мореузу.

"Пекинг је увијек поштовао, пазио и радио на добробити тајванског народа, био је посвећен развијању економске и културне размјене преко Тајванског мореуза. Питање Тајвана је наше унутрашње питање и на кинеском народу је да одлучи. Тежимо мирном поновном уједињењу, али никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе. Нећемо допустити мијешање стране силе и дјеловање веома малог дијела становника који су за тајванску независност, наспрам мишљења већине народа Тајвана", поручио је Си.

Раније ове недјеље, предсједница Тајвана Цај Инг-вен рекла је да рат између Тајвана и Кине "апсолутно није опција" и рекла да је спремна да разговара са Пекингом, међутим, Пекинг не жели да прича са њом јер је сматра сепаратистом.

Пекинг је нудио Тајвану аутономију по принципу "једна држава, два система", исти модел који има са Хонгконгом, али је већина политичких партија на Тајвану одбацила ту идеју.

"Кина мора да охрабри Хонгконг, којим владају патриоте, и Кина ће подржати Хонгконг у уједињењу са главном територијом наше земље. ''Једна држава, два система'' је најбољи модел за Хонгконг и на томе се мора радити на дуже стазе", казао је Си.

Он је поручио да ће Кина убрзати прављење војске свјетске класе и ојачати капацитете за одбрану.

"Такође, убрзаћемо стварање новог развојног обрасца земље и тежити највишим стандардима у свим областима. Како бисмо изградили модерну социјалистичку државу у свим погледима, морамо, прије свега, да поставимо високе стандарде", казао је Си.

Очекује се да ће кинески предсједник Си Ðинпинг бити трећи пут изабран на мјесто генералног секретара партије са петогодишњим мандатом, што је прије тога успело само Мао Цетунгу.

Конгрес се одржава у Великој дворани народа у Пекингу и трајаће до 22. октобра, пренио је Кинески међународни радио.

На Конгресу ће бити резимирани послови у протеклих пет година, као и важна достигнућа и драгоцјена искуства која је Централни комитет КП Кине на челу са Си Ðинпингом постигао предводећи партију, државу и народ у одржавању и развоју социјализма са кинеским карактеристикама у новој ери, рекао је портпарол конгреса Сун Јели.

Биће направљена и детаљна анализа о околностима у земљи и у свијету, додао је он.

Конгрес кинеске Комунистичке партије одржава се сваке пете године и окупља око 2.300 партијских лидера, а углавном ће бити одржан иза затворених врата.

Очекује се да конгресу присуствују и бивши лидери, уколико им то дозволи здравље.

Угледни бивши лидери укључују и деведесетогодишњег Ðианга Цемина и његовог премијера Цу Ронгђија, као и Ху Ðинтаоа, Сијевог непосредног претходника.

На церемонији затварања делегати ће гласати за усвајање извештаја конгреса и амандмана на оснивачки документ партије.

Такође ће изабрати нови Централни комитет који има око 200 чланова са правом гласа и око 170 њихових замјеника.

Што се тиче политичког и економског система, не очекују се значајне промјене током трећег мандата Си Ðинпинга, наводи АП.

Када је ријеч о спољној политици, аналитичари оцјењују да ће Си наставити да отвара Кину према свијету и изградњу земље која не зависи ни од кога.

С обзиром да ће пред њим остати изазови везани са ковид, наставак економског раста, јачање војске и питање Тајвана, трећи мандат би могао да му буде најтежи до сада, сматрају аналитичари.

Више него икада је потребно оснажити везе са С. Корејом
Кинески предсједник Си Ðинпинг је у писму севернокорејском лидеру Киму Џонгу Уну рекао да је више него икада важно да Пекинг и Пјонгјанг ојачају комуникацију, јединство и сарадњу, саопштили су данас сјевернокорејски државни медији.

Сијево писмо је одговор на честитке које му је претходно Ким послао због 20. конгреса Комунистичке партије Кине, који је почео данас, пренио је Ројтерс.

Си је изразио спремност да се оснаже односи између Кине и Северне Кореје и да тако "допринесе већој срећи оба народа, миру и стабилности у региону, али и остатку света", истакла је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Сјеверна Кореја је у последње време обавила низ ракетних тестова, након чега је Јужна Кореја одржала велике војне вјежбе са Америком.

Упитан да прокоментарише ситуацију између Пјонгјанга и Сеула, портпарол кинеског министарства Мао Нинг позвао је све стране да спријече ескалацију ситуације и да раде на томе да се створе услови да се настави дијалог.


Ројтерс / Танјуг / Независне