НЕСВАКИДАШЊИ ИСПРАЋАЈ: САХРАНИЛИ КРОКОДИЛА КОЈИ ЈЕ ЧУВАО ХРАМ 80 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

НЕСВАКИДАШЊИ ИСПРАЋАЈ: САХРАНИЛИ КРОКОДИЛА КОЈИ ЈЕ ЧУВАО ХРАМ 80 ГОДИНА


Стотине људи присуствовале су сахрани крокодила, за којег се вјерује да је био божански и који је деценијама живио на вегетаријанској исхрани у хиндуистичком храму у Индији.

Крокодил по имену Бабија чувао је храм Сри Анантхападманабха Свами у Креали, гледајући посјетиоце из језера скоро 80 година.

Рептил којег су сви вољели пронађен је како беживотно плута у језеру, након што је наводно неколико дана био без хране.

Храм у Касарагоду, посвећен хиндуистичком богу Вишнуу, стар је 3.000 година и вијековима га је штитио усамљени "божански" крокодил, рекли су из храма за медије, пренио је Телеграф.

"Посљедњег божанског крокодила убила је британска војска око 1940. године и након тога се Бабија појавила у језеру. Не можемо рећи одакле је дошао, али језеро је повезано са пећинама испод", рекли су из храма.

Бабију су сматрали светом јер наводно никада није напала другу животињу или било ког човјека нити дјецу коју су доводили на ивицу језера да додирну гмизавца како би стекли његов благослов.

Многи су вјеровали да је крокодил преживио на "прасадаму", светим порцијама пиринча и јагера које су благословили и посветили храмски свештеници, али у храму кажу да не могу то са сигурношћу да тврде, јер у језеру има рибе.

Тијело крокодила украсили су цвијећем и благословили прије него што су га пренијели кроз гомилу ожалошћених на кревету од кокосовог листа постављеном на носиљку, након чега је крокодил сахрањен на имању храма.

(Телеграф)