ЈЕСЕЊА СЈЕТВА НА НИВОУ ВИШЕГОДИШЊЕГ ПРОСЈЕКА :: Semberija INFO ::

 

ЈЕСЕЊА СЈЕТВА НА НИВОУ ВИШЕГОДИШЊЕГ ПРОСЈЕКА


Foto: Ilustracija
Припреме за овогодишњу јесењу сјетву у Републици Српској су у току, а сјетвене површине неће одступати од вишегодишњег просјека, изјавио је помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ.
 
Он је рекао да ће, према садашњим информацијама, пшеница бити посијана на више хектара него што је то био случај претходних година.
 
"Мислим да ћемо бити у просјецима које смо имали, а то је да ће се пшеница посијати на неких 40.000 до 45.000 хектара и можемо очекивати уобичајену годину у производњи пшенице, што је битно", истакао је Бурсаћ за Срну.
 
Он је навео да је пшеница стратешка култура и да не би требало бити бојазни у производњи за идућу годину, те да ће и јечам и раж бити посијани у планираним сјетвеним површинама.
 
Бурсаћ је додао да ће ресорно министарство кроз подстицајне мјере наставити да подржава пољопривреднике и пољопривредну производњу.
 
"Буџет који се најављује за пољопривреду је много већи. Очекујемо да ћемо тако повећати премије и подстицаје за све видове производње у Републици Српској", поручио је Бурсаћ.
 
Он сматра да ће на тај начин јесења сјетва бити рентабилнија, а грађани подстакнути да се укључе и посију рекордне површине ове године.
 
Бурсаћ је рекао да је у јесењој сјетви доминантна култура пшеница, док се сију и раж, зоб, јечам и уљана репица.

(Независне)