Обишао 80 земаља, али му БиХ НАЈЛЕПША: Туристички филм Роберта Дацешина номинован за најбољи на свету :: Semberija INFO ::

 

Обишао 80 земаља, али му БиХ НАЈЛЕПША: Туристички филм Роберта Дацешина номинован за најбољи на свету


Труд Бањалучанина Роберта Дацешина се исплатио, а након што је освојио и прво место у Јапану, његов филм “Зашто БиХ може бити број један туристичка дестинација на свету” је номинован и за најбољи туристички филм.

Роберт за Српскаинфо прича да је такмичење организовано од стране ЦИФФТА међународног комитета светских туристичких филмова и кровне организације у свету када су видеа о туризму у питању.



У склопу саме организације, постоји девет престижних фестивала који се бодују за светску ранг листу у категоријама “Травел видеа о градовима, земљама, регијама, услугама”.

– На фестивалу у Јапану, који је одржан у марту ове године, који спада међу девет најјачих светских фестивала, мој видео на тему „Зашто Босна и Херцеговина може бити број 1 туристичка дестинација на свету“ освојио је прво место и стекао право да се такмичи у финалном избору. Наиме, око 60 видеа из читавог света, који су остварили запаженији резултат на неком од фестивала до сада, учествује у гласању публике која бира најбољи видео од свих – истакао је Дацешин.

Тренутно, његов видео броји више од 25.000 гласова од стране публике, а како каже, ово је изузетно битно, јер његов видео остаје у трајности негде забележен.

Рамско језеро
Прочитајте још

– Главни циљ, када смо пријатељ и ја радили овај видео, био је да се људи едукују око тога шта наша земља нуди. Ту пре свега мислим на људе из других земаља, али и на нас и људе из нашег окружења, који исто тако често нису свесни шта све наша земља нуди. Стога, верујем да је овај видео, који се већ пустио на неколико фестивала, открио много тога новог људима који су га гледали и, ако Бог да, мотивисао их да нас посете – рекао је Дацешин за Српскаинфо.

У случају евентуалне победе, прича Роберт, чињеница да је видео из наше земље постао најбољи туристички видео у свету била би то велика ствар за све нас. Колико зна, до сада нити један видео из земаља у окружењу није освојио овако нешто.



– А оно што ме је посебно одушевило је што сам кроз ових неколико дана још једном увидио колико наш народ воли своју земљу, јер је скоро 25.000 људи гласало за видео. Посебно се поносим чињеницом да смо видео урадили без ичије помоћи и у потпуности у својој продукцији. Иако сам тражио новац од разних институција, министарстава, те са свих могућих адреса, апсолутно нико није желео да помогне, те је видео рађен у потпуности само нашим срцем и вољом да направимо нешто овако – открио је он.

Радио за своју душу

Није био сигуран колико ће се сам видео допасти људима, нити је, како истиче, био план да се с њим иде на фестивале, али захваљујући амбасадору у Јапану, Синиши Берјану, кога је Роберт недавно имао прилику да упозна, пријавио се на фестивал у Јорону у Јапану.

– Пријавио сам се на њега и не надајући се освојио прву награду у конкуренцији 1.542 филма из читавог света. Оно што такође морам напоменути је да су поједине богате земље радиле видеа чији су буџети вероватно абнормални и где је заиста био уложен велики новац, а ми смо свој снимили возећи се лагано по БиХ, уживајући пре свега у лепотама које имамо и правећи видео за своју душу. А што се тиче мене, ово би било испуњење неке моје животне сатисфакције, а то је да промовишем своју земљу и показујем је другима – рекао је Дацешин чији се видео такмичио у категорији за најбољи видео о некој земљи.

Фестивал у Јапану је одржан на острву Јорон и он спада међу девет највећих светских туристичких фестивала.
– Видеа су се слала из читавог света и након гласања стручног жирија мој видео је проглашен победничким. С обзиром да је Јапан због пандемије још увек затворен, награду је у моје име преузео амбасадор БиХ у Јапану, Синиша Берјан – истакао је Дацешин.

Откако води свој блог труди се да шири позитивну слику о ономе што имамо. Иако је до сада обишао 80 земаља света, његово срце је увек било везано за земљу из које потиче и у којој ће, истиче, увек живети, а која је за њега најлепша земља на свету.



Ко је Роберт?

Дуго година је радио као међународни тениски судија, гдје је имао прилику да суди Надалу, Мареју, Бердиху, Звереву, Тиму, Дел Потру и многим другим играчима, а био је и првак РС у свим млађим тениским категоријама у тенису.
До сада је пропутовао 80 земаља, написао четири књиге са путовања, а његове канале на друштвеним мрежама прати више од 210.000 људи, док је његов путописни блог, најчитанији у БиХ и Србији.
Поред овога, говори пет страних језика, а већ две године снима путописну емисију “По свету с Робертом Дацешином”.


blic.rs