ЗА СКИ-ЦЕНТАР У ВЛАСЕНИЦИ НАРУЧИЛИ НАЈСКУПЉУ ЖИЧАРУ У РЕГИОНУ :: Semberija INFO ::

 

ЗА СКИ-ЦЕНТАР У ВЛАСЕНИЦИ НАРУЧИЛИ НАЈСКУПЉУ ЖИЧАРУ У РЕГИОНУ


Foto: Pixabay
Управа Олимпијског центра Јахорина која је љетос кренула са радовима на изградњи ски – центра Игришта код Власенице наручује шестосједну жичару вриједну 24,6 милиона марака.

Ако се узме у обзир да ће овај објекат бити дуг око 850 метара, проста рачуница показује како ће за његов један метар бити плаћено 29.000 марка.

Поређења ради, недавно завршена жичара “Рајска долина” на Јахорини коштала је 24.000 марака, а прошле године је на Шар – планини у Сјеверној Македонији изграђена жичара која је плаћена свега 11.600 КМ по дужном метру.

Након што буде монтирана и пуштена у погон, сваког сата ће превозити око 2.500 скијаша.

У тендеру који је расписан данас се наводи да је обавеза понуђача да прије достављања понуде обиђе терен, упозна се са условима на терену и сходно томе формира своју понуду.

“Све потребне услове, одобрења, сагласности и дозволе надлежних институција укључујући грађевинску и употребну дозволу обезбјеђује инвеститор, који ће сносити и трошкове”, наводе у ОЦ Јахорина.

Од потенцијалних кандидата за овај изузетно вриједан посао се тражи позитивно пословање у посљедње три године, искуство на изградњи и реконструкцији жичара, али и минимално један извршен уговор вриједан 21 милион марака, а који се односи на ове пројекте.

Тражи се економски најповољнија понуда, гдје цијена учествује са 70, а рок за завршетак 30 одсто.
Подсјећамо, овај пројекат финансираће се из кредита вриједног 37 милиона марака, који ће се враћати десет година, а за који ће бити плаћено 12,5 милиона марака камата.

Власт у Српској по други пут покушава да оживи овај ски-центар, овај пута преко ОЦ Јахорина, који га је преузео на управљање.

Наиме, Влада РС га је купила 2008. године, наводно да га спаси, али је урадила нешто сасвим супротно. Након што су уложени милиони марака из продаје Телекома Српске, центар је после тога пропао.

Новцем и улагањима управљао је актуелни начелник Власенице, Мирослав Краљевић.

(Цапитал)