ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту: Данас редовне исплате додатака, накнада и новчаних помоћи :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту: Данас редовне исплате додатака, накнада и новчаних помоћи


Редовна  исплата  права   на   додатак  на  дјецу,  права на  матерински  додатак,  права   на   помоћ   за   опрему   новорођенчета,   права   на пронатaлитетну   накнаду  за  трећерођено  и  четврторођено  дијете  и  права  на  накнаду родитељу – његоватељу   или   његоватељу за мјесец  септембар 2022. године  почиње  данас, 4. октобра 2022. године (уторак).
 
 Септембарска исплата додатка на дјецу обухвата 20.886-оро дјеце, односно 12.002 корисникa – родитељa, за прво, друго, треће и четврто дијете, као и за дјецу вулнерабилних категорија. За исплату овог права обезбијеђено је укупно 2.518.041,60 KM.

Материнским додатком за мјесец септембар обухваћене су 4.992 мајке-породиље, a за исплату овог права је издвојено 2.021.760,00 КМ.

 Данас почиње и исплата права на пронатaлитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете. Право на пронатaлитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварило је 140 мајки/породиља, односно 112 трећерођене  и 35 четврторођене дјеце. За исплату овог права издвојено је 82.950,00 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојено је 358.000,00 КМ за 704 породиље/мајке, односно 716 дјеце/новорођенчади.

Исплатом за мјесец септембар за право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу издвојено је укупно 353.700,00 KM,  за укупно 655 родитеља/његоватеља.

На основу права за рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства за мјесец септемабр издвојено је и исплаћено 5.810.297,46 KM.
 
 Обавјештавају се корисници да се за остваривање и преиспитивање услова за остваривање права могу обратити пословницама ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту, у мјестима у којима имају пребивалиште.
                        
У складу са Програмом које је донијело Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а у циљу подстицања и организовања разноврсних културно-образовних, рекреативних и других манифестација посвећених дјеци и предузимања других мјера за унапређење развоја дјечије заштите, обиљежава се ,,Дјечија недјеља“ у 2022. години.
                 
ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске ће током трајања ,,Дјечије недјеље“ узети активно учешће и дати свој допринос унапређењу друштвене бриге о дјеци и породицама са дјецом у Републици Српској и обезбиједити новчану подршку за породице са дјецом са основним циљем јачања породице у остваривању репродуктивне, економске и заштитне функције и то:
1) у подизању новорођенчади
а)  за тројке рођене у периоду од ,,Дјечије недјеље 2021. године“ до ,,Дјечије недјеље 2022. године“
2) У циљу подршке породицама са дјецом-корисницима права на додатак на дјецу, чији је развој осујећен неповољним породичним, социјалним и здравственим приликама, и то за:
а) 161 дијете под старатељством  и
б) породице са троје и више дјеце са сметњама у развоју, односно 118 дјеце.
 
Обавјештавамо Вас да ће се за поменуте категорије новчана подршка извршити дана 04.10.2022.године.

Исто тако, обезбијеђене су награде за дјецу из ЈУ Дома за дјецу и омладину без родитељског старања ,,Рада Врањешевић“ , чији су ликовни радови проглашени најбољим (прва три мјеста) у припремним активностима обиљежавања Дјечије недјеље, односно израда идејног рјешења плаката поводом одржавања Дјечије недјеље, те пригодни пакетићи слаткиша за сву дјецу-штићенике који су учествовали у овој активности.

Циљ обиљежавања поменутих активности, на нивоу републичких установа, су промоција, едукација, очување и унапређење здравља дјеце, инклузивног образовања,  васпитања и образовања, заштита дјеце без родитељског старања,  те смањења насиља међу дјецом.
 
Манифестација ,,Дјечија недјеља“ одржава се у периоду од 03.10.2022. до 09.10.2022. године, под заједничким слоганом: ,,Подијели радост, знање, љубав“.


ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту