Отворен 20. Међународни сајам пољопривреде “Интерагро 2022” :: Semberija INFO ::

 

Отворен 20. Међународни сајам пољопривреде “Интерагро 2022”


Уз присуство око 240 излагача, у организацији предузећа “Град”, те уз подршку Министарства пољопривреде и Градске управе Бијељина, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је јубиларни 20. Међународни сајам пољопривреде, лова, риболова и екологије “Интерагро 2022” у Бијељини, нагласивши да је овај сајам, на којем излажу произвођачи из десетак земаља, одавно изашао из регионалних габарита.


 
“Република Српска снажно подржава иницијативу "Отворени Балкан" који може допринијети економском јачању и бољем политичком разумијевању земаља региона. Ова иницијатива подразумијева слободан проток људи и робе, без претјераног администрирања и баријера, како за путнике и робу, тако и за нова радна мјеста. Сајам у Бијељини показује да је сарадња будућност, а омогућио је и да се рехабилитују старе и успоставе нове везе међу привредницима”, нагласила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, изразивши задовољство због чињенице да је Сјеверна Македонија партнер овогодишњег сајма.



Сташа Кошарац, министар трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, изјавио је да је бијељински сајам, са двадесетогодишњом традицијом, постао најзначајнија смотра агробизниса у Семберији, Републици Српској и БиХ.
“И ово је потврда да је Република Српска добро мјесто за живот и инвестирање. Институције РС су кроз адекватне политике, у континуитету, указивале пажњу развоју пољопривреде и дале немјерљив допринос развоју пољопривреде И заштити домаће производње. Снажно заговарамо чланство у асоцијацији “Отворени Балкан”, која нуди бројне бенефите нашим произвођачима хране”, нагласио је Сташа Кошарац.

Први пут бијељински сајам “Интерагро” има земљу партнера, то је Сјеверна Македонија, чији  привредници и излагачи су на манифестацији предвођени министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Љупчетом Николовским, који се том приликом захвалио на гостопримству које је македонска делегација доживјела у Бијељини и Републици Српској, подржавши том приликом  иницијативу “Отворени Балкан” као добру претпоставку за укупан економски развој овог региона у будућности.



Министар пољопривреде у Влади Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је само прије пет година прича о обезбјеђењу довољних количина  хране дјеловала помало смијешно, али је пандемија вируса корона и најновија украјинска криза проблем обезбјеђења хране ставила у први план.
“Србија је увијек ту и у Србији увијек има довољно хране за све, за Републику Српску, за Семберију, за чланице Отвореног Балкана. Наша је обавеза да обезбиједимо довољно хране и за Србију и за наше комшије. Преживјећемо ми и ову кризу и производићемо још више хране”, поручио је министар Недимовић.

Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе Војводине  честитао је Бијељинцима и предузећу “Град” велики јубилеј - 20 година од покретања  сајма пољопривреде у Бијељини.
“Прије пет година покренута је иницијатива за саобраћајно повезивање западног дијела Србије и Републике Српске. Србија се повезује модерним саобраћајницама, што ће користити привреди и пољопривреди. Вјерујем да ће сви који су добронамјерни у овом региону подржати иницијативу “Отворени Балкан” и да ће на тај начин допринијети поједностављењу процедура увоза и извоза робе, протоку путника и радне снаге. Уколико будемо јединственији и сложенији, смањићемо и трошкове у економији”, истакао је Игор Мировић.



Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић у обраћању је истакао да је Влада у протекле четири године у пољопривреду уложила 380 милиона КМ, док је у овој години инвестирала 106,5 милиона КМ у аграр, те да је буџет за наредну годину планиран на 150 КМ, јер су претходне двије кризне године, због пандемије вируса корона и сукоба у Украјини, указали на значај хране за самоодрживост земље.

Отварању сајма присуствовали су и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар саобраћаја и веза  Недељко Ћорић,  министар транспорта и комуникација у Савјету министара  БиХ Војин Митровић.



Ратомир Драганић, вршилац дужности директора предузећа "Град", које је организатор сајма, рекао је да је међу рекордних 243 излагача из 10 земаља и излагач из Краљевине Јордан.

Пољопривредни сајам у Бијељини сврстава се у групу најзначајнијих пољопривредних манифестација у региону.

Током три сајамска дана посјетиоци ће имати прилику да виде понуду пољопривредне механизације и алата, сјеменског и садног материјала, хране и пића, меда и производа од меда, прибора за лов и риболов, средстава за заштиту и узгој биља, сточне хране, те минералних ђубрива.


Градоначелник Љубиша Петровић поздравио је све учеснике овогодишњег сајма, истакавши да је сајам прилика да се остваре нови контакти И нови видови пословне сарадње, да се стекну нови пријатељи.
“Ово је и прилика да се потпишу нови пословни уговори. Ми ћемо у Бијељини наставити са унапређењем ових сајамских активности, јер Бијељина, као други по величини град у РС, заслужује да буде сајамски град”, изјавио је градоначелник Петровић.

Подршку одржавању Сајма дало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Сајамска манифестација одржава се у комплексу Агротржног центра Бијељина. У три сајамска дана, како је најављено, посјетиоци ће имати прилику да виде понуду пољопривредне механизације и алата, сјеменског и садног материјала, хране и пића, меда и производа од меда, прибора за лов и риболов, средстава за заштиту и узгој биља, сточне хране и минералних ђубрива.

Пољопривредни сајам у Бијељини сврстава се међу најзначајније пољопривредне манифестације у БиХ.
То је прилика да се на једном мјесту, већ двадесету годину заредом, у сајамској хали и на платоу испред хале, покаже све оно што су најновији трендови  у области пољопривреде и прехрамбено - прерађивачке индустрије.
 У години која је оптерећена украјинском кризом, инфлацијом, повећањем цијена енергената и хране, сајам је могућност и прилика да се изврши  рекапитулација свега онога што прати домаћу пољопривредну производњу, те да се усвоје нека нова технолошка и практична знања која ће у наредном периоду омогућити већу продуктивност у производњи хране на подручју Семберије и Републике Српске. Уз размјену пословних и стручних информација са представницима привредних комора и асоцијација из региона, отвориће се и нове шансе и могућности за семберске произвођаче хране.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић