Пра­во­суђу у БиХ хи­тно тре­ба "челична ме­тла" :: Semberija INFO ::

 

Пра­во­суђу у БиХ хи­тно тре­ба "челична ме­тла"


БА­ЊА­ЛУ­КА, СА­РА­ЈЕ­ВО - У пра­во­суђу у БиХ и те ка­ко има мјес­та за "челичну ме­тлу", сма­тра стручна ја­вност, на­кон што је сличну ди­ја­гно­зу на­шем пра­во­су­дном сис­те­му, ис­ти­на у не­што блажем обли­ку, дао Мај­кл Мар­фи, ам­ба­са­дор САД у БиХ.

Мар­фи је оци­је­нио да пра­во­су­дни сис­тем БиХ не фун­кци­они­ше, да не­ма на­прет­ка ка ре­фор­ма­ма, те да пра­во­суђе мо­ра про­це­су­ира­ти ко­рум­пи­ра­не акте­ре ко­ји су на влас­ти и по­мес­ти пред сво­јим вра­ти­ма, што, на­вео је, зна­ју и грађани и пра­во­суђе.

Про­фе­сор ус­та­вног пра­ва Ми­лан Бла­го­је­вић упо­зо­ра­ва да је ста­ње ства­ри у пра­во­суђу ка­тас­тро­фал­но, та­ко да се је­ди­но ра­ди­кал­ним мје­ра­ма, ко­је се ме­та­фо­рично мо­гу на­зва­ти "челичном ме­тлом", може ра­зри­је­ши­ти про­блем не­ефи­ка­сног и не­ефе­кти­вног пра­во­суђа.

"Та 'челична ме­тла', или ра­ди­кал­на ре­фор­ма би, пре­ма мом ис­кус­тву, на првом мјес­ту, по­дра­зу­ми­је­ва­ла про­цес ре­име­но­ва­ња но­си­ла­ца свих пра­во­су­дних фун­кци­ја. Ти­ме би би­ла по­сла­та ја­сна по­ру­ка стран­ци­ма ко­ји су сво­је­вре­ме­но ра­ди­ли, под на­во­дни­ци­ма - ре­фор­му пра­во­суђа у БиХ при­је 20 го­ди­на, да је та ре­фор­ма ко­ја је на првом мјес­ту по­дра­зу­ми­је­ва­ла ре­име­но­ва­ње та­даш­њих но­си­ла­ца пра­во­су­дних фун­кци­ја је­днос­та­вно урађена ка­тас­тро­фал­но, би­ла је ап­со­лу­тни про­ма­шај", ре­као је Бла­го­је­вић за "Не­за­ви­сне но­ви­не".

Упра­во због та­квог про­ма­ша­ја, пре­ма Бла­го­је­вићевим ри­јечима, трпи­мо све ове по­сље­ди­це у пра­во­суђу, а ти­ме и у друш­тву у цје­ли­ни у про­те­клих 20 го­ди­на.

"По­ред то­га, та ре­фор­ма, та 'челична ме­тла' би по­дра­зу­ми­је­ва­ла ли­дер­ство одређеног бро­ја љу­ди ка­ко у по­ли­тичким ин­сти­ту­ци­ја­ма, та­ко и у пра­вничко-про­фе­си­онал­ној за­је­дни­ци, ко­ји би на сво­јим плећима изни­је­ли те­рет ре­фор­ме и од­го­ва­ра­јућих за­ко­на без ко­јих не може би­ти ква­ли­те­тног пра­во­суђа. При то­ме по­дра­зу­ми­је­вам при­је све­га за­ко­не без ко­јих не мо­гу су­до­ви фун­кци­они­са­ти, а то су за­кон о кри­вичном пос­туп­ку, за­кон о пар­ничном пос­туп­ку, те за­кон о упра­вним спо­ро­ви­ма, ко­ји су ка­тас­тро­фал­но ло­ше на­пи­са­ни, са број­ним но­во­та­ри­ја­ма ко­је су су­до­ве оне­мо­гућиле да обав­ља­ју сво­ју иначе пле­ме­ни­ту уло­гу у друш­тву", ис­та­као је Бла­го­је­вић.

Адво­кат Ва­сви­ја Ви­до­вић каже да је си­ту­аци­ја та­ква ка­кву ју је опи­сао ам­ба­са­дор, али, ка­ко је под­сје­ти­ла, та­кве ста­во­ве слу­ша­мо го­ди­на­ма, ка­ко од међуна­ро­дне за­је­дни­це, та­ко и од на­ших зва­нични­ка. Међуна­ро­дна за­је­дни­ца би, сма­тра Ви­до­вићева, тре­ба­ло да ис­ко­рис­ти­ све ме­ха­ни­зме да се то ста­ње сре­ди.

"Међутим, све што се ра­ди без про­вје­ра чиње­ни­ца може до­вес­ти до не­прав­де. Тре­ба би­ти врло оба­зрив, про­вје­ри­ти све. Ни­сам од оних ко­ји сма­тра­ју да се при­тис­ком на би­ло ко­је но­си­оце пра­во­су­дних фун­кци­ја може пос­тићи не­што. Оно што је њи­ма не­оп­хо­дно, јес­те што ви­ше еду­ка­ци­је у при­мје­ни међуна­ро­дних стан­дар­да. По­тре­бно је и што пажљи­ви­је би­ра­ње и про­вје­ра њи­хо­вог ра­да, те уоп­ште кре­ди­би­ли­те­та за обав­ља­ње тих фун­кци­ја", ре­кла је Ви­до­вићева за "Не­за­ви­сне но­ви­не".

Но­ви­нар "Еуро­Бли­ца" и пор­та­ла Српска­Ин­фо Ни­ко­ла Мо­рача, ко­ји у свом из­вје­шта­ва­њу чес­то кри­ти­ку­је де­ви­ја­ци­је у пра­во­суђу, сма­тра да је пра­во­суђе у БиХ по­пут за­дњег ста­ди­јума кан­це­ра и дје­лу­је да га ни­шта ви­ше не може спа­си­ти.

По­сље­дња ме­тас­та­за је, ис­тиче Мо­рача, би­ла за­пош­ља­ва­ње дје­це акту­ел­них су­ди­ја и тужила­ца, што значи да ста­са­ва­ју ге­не­ра­ци­је по­до­бних.

"Је­ди­ни спас за из­гу­бље­ну прав­ду су по­је­дин­ци, су­ди­је и тужиоци ко­ји мо­ра­ју на се­би но­си­ти тај крст зва­ни ре­фор­ма пра­во­суђа, док се већина њи­хо­вих ко­ле­га ку­па у нов­цу стеченом од ко­руп­ци­је. Нажалост, не ви­дим да ће се би­ло шта про­ми­је­ни­ти у пра­во­суђу док Ви­со­ки суд­ски и тужилачки са­вјет БиХ не почне ра­ди­ти свој по­сао на про­тје­ри­ва­њу ко­рум­пи­ра­них но­си­ла­ца пра­во­су­дних фун­кци­ја, али то је тежак и му­ко­трпан по­сао", ре­као је Мо­рача за "Не­за­ви­сне но­ви­не".

Мар­фи је, под­сје­ти­мо, у свом бло­гу, објав­ље­ном на зва­ничној стра­ни­ци Ам­ба­са­де САД, оци­је­нио да је по­вје­ре­ње грађана у спо­со­бност пра­во­су­дног сис­те­ма БиХ да се бо­ри про­тив ко­руп­ци­је на нај­нижем до­са­даш­њем ни­воу.

"Не­ки тужиоци и су­ди­је чак при­зна­ју ка­ко су они дио про­бле­ма, вје­ру­ју ка­ко је њи­хо­ва про­фе­си­ја врло по­дложна по­дмићива­њу и ви­де сис­тем као ком­про­ми­то­ван по­ли­тичким ути­ца­јем и ко­руп­ци­јом", на­пи­сао је Мар­фи.

Под­сје­ти­мо, у из­вје­шта­ју о ин­де­ксу ефи­ка­снос­ти пра­во­суђа БиХ, чију је изра­ду омо­гућила Аме­ричка аген­ци­ја за међуна­ро­дни ра­звој (УСА­ИД), на­во­ди се да је пер­цеп­ци­ја ја­внос­ти БиХ о ефи­ка­снос­ти пра­во­суђа за 2021. го­ди­ну и да­ље ло­ша.


Независне новине